Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Youtubern om kritiserade bilden: "Jag är inte rasist på något vis"

- 13/01/2017, 14:08
Bilden till högar fick mycket kritik.
1 av 3

Bilden till högar fick mycket kritik.

Faksimil YouTube / Facebook

Till slut valde Gustav att ta bort den.
2 av 3

Till slut valde Gustav att ta bort den.

Faksimil Facebook

Nu ber han om ursäkt.
3 av 3

Nu ber han om ursäkt.

Faksimil Facebook

Många kritiserade Gustav Björklund för den bilden där han är mörk i ansiktet och skriver "Testar på hur det är och va svart".

Youtube-kanalen Gustav & Johanna har nästan 150 000 följare på Youtube. Gustav Björklund la under torsdagen upp en bild på Facebook som möttes av mycket kritik.

På bilden var Björklund mörk i ansiktet och till bilden skrev han: "Testar på att vara svart". Många menade att bilden var rasistisk och uppmanade fb-användare att anmäla bilden.

När Nyheter24 når Gustav Björklund berättar han att han och Johanna nyligen spraytanat sig inför en inspelning i helgen och att det var därifrån färgen kom.

Han menar att det inte fanns något rasistiskt i bilden han sen la upp på Facebook.

– Jag kan förstå att man blir arg när man inte känner mig och förstår vad jag menar. Jag jobbar ihop med svarta, eller mörkhyade ska man väl säga, och kämpar för att de ska få vara kvar i Sverige så jag är inte rasist på något vis, säger Björklund till Nyheter24.

blackface youtubeBildkälla: Faksimil / Facebook

Bilden påminner om blackface, ett rasistisk sätt att porträttera svarta, men Björklund menar att han inte kände till begrepp tidigare.

– Det har jag aldrig hört talas om och aldrig när man spraytanat sig. Jag spraytanade mig ju, men det kanske är förbjudet att sola i Sverige också, det verkar det som.

Efter kritikstormen på Facebook tog han bort bilden och vill be om ursäkt till de som tog illa upp.

– Man får ju be om ursäkt och säga att jag absolut inte är rasistisk. Jag är inte på något sätt åt det hållet, att jag skulle tycka illa om någon som kommer från ett annat land. Snarare tycker jag nog att svenskar kan vara lite konstiga, jag tycker de som kommer hit är väldigt tacksamma för det de får, säger han.

Nyheter24 har tidigare skrivit om eleverna som blev avstängda från skolan på grund av en snapchat-bild med Blackface. Se också den här rasistiska läraren som fångades på film.

Glöm inte att ladda ner vår app för fler spännande nyheter.

Tycker du bilden är okej?