Nya hotet mot svenska fildelare – ska krävas på flera tusen kronor

- 23/02/2017, 11:23
Nu kan nätpirater få brev med krav om flera tusen.
1 av 2

Nu kan nätpirater få brev med krav om flera tusen.

TT

Ett projekt som pågått länge.
2 av 2

Ett projekt som pågått länge.

TT NYHETSBYRÅN

Ett gammalt initiativ mot nätpirater väcks till liv igen. Nu kan flera tvingas via kravbrev på flera tusen kronor.

I februari blev det efter en dom klart att bredbandsleverantörer som Bredbandsbolaget har ett ansvar att hindra sina kunder från att besöka piratsajter som The Pirate Bay. Domen möttes av stark kritik, däribland från grundaren av just Pirate Bay.

TT

Jakten efter fildelare och nätpirater har fortsatt trappats upp. I höstas fick initiativet Spridningskollen stor uppmärksamhet där en advokatbyrå, Gothia Law, fick i uppdrag att hitta svenska fildelare.

Då riskerade 1 000 misstänkta fildelare att få skadeståndsbrev med uppmaning att betala upp emot 2 000 kronor. Om du vägrade gick ärendet till domstol. Det initiativet gick dock i graven i oktober 2016 – och inte ett enda brev skickades.

Nu ser initiativet ut att väckas till liv igen. Breakit kan avslöja att en ny storoffensiv mot svenska fildelare väntas komma snart. En dansk advokatbyrå står bakom offensiven på uppdrag av flera internationella filmbolag. I bräschen står kände regissören Lars Von Triers filmbolag Zentropa.

– Vi vill bara skydda våra filmer och ge oss efter de som stjäl dem. Vi vill ge de som älskar våra filmer och betalar för dem bättre möjligheter, säger Anders Kjærhauge, administrativ direktör på Zentropa, enligt Breakit.

Målet är att hitta fildelarna och skicka brev där de uppmanas att betala mellan 2 000 och 3 000 kronor. Om de vägrar så blir det rättsfall av saken. Precis som det såg ut i höstas.

Läs också om hur situationen för nätpirater såg ut i Norge för cirka ett år sedan – eller läs om det egentligen är olagligt att streama film.