Fler länder än du kanske trodde tillåter polygami.
1 av 2
Fler länder än du kanske trodde tillåter polygami. - Foto: TT
Kody Brown bröt mot lagen i Utah när han gifte sig med fyra kvinnor.
2 av 2
Kody Brown bröt mot lagen i Utah när han gifte sig med fyra kvinnor. - Foto: TT

Här är det lagligt att gifta sig med flera – och det är nog vanligare än du tror

Det är fortfarande tabu att vara tillsammans eller gift med flera personer – men kan det bli nästa steg till ett mer accepterande samhälle?


Öppna förhållanden, relationsanarki, polygami och polyamori – sådant du troligtvis hört talas om men som aldrig verkar träffa någon som lever efter.

Det finns ju många olika relationstyper som går emot den monogama normen, men som fortfarande är något tabu att prata om.

Ändå är det faktiskt just polygami – alltså att man är gift med fler än en person – mycket vanligare än många tror.

En Reddit-användare lade nyss upp en karta över vilka länder rent juridiskt tillåter mångäktenskap, vilket Indy100 har skrivit om.

Dominerande är det afrikanska och asiatiska länder som tillåter månggifte. Även länder som Algeriet, Mali, Niger, Saudiarabien och Iran tillåter det.

Enligt Wikipedia är polygyny (att män har flera fruar) lagligt i 588 samhällen av 1 231 samhällen, medan bara fyra samhällen tillåter polyandri – att en kvinna har flera män.

I västvärlden, främst Amerika, Europa och Australien, som annars brukar se sig som väldigt öppna är det däremot helt olagligt.

Men enligt krönikören Fredrik deBoer är legalisering av polygami nästa och mest naturliga steget för ett mer öppet samhälle.

"Med tanke på att många av oss har hävdat att respekt för tradition inte är en legitim anledning att begränsa äktenskap för grupper som vill ha det, känns detta som nästa steg som en självklarhet."

"Vi ska satsa på ett rättsligt erkännande av äktenskap mellan fler än två partner. Det är dags att legalisera polygami," skriver deBoer i Politicio.

Men alla är uppenbart inte överens huruvida polygami ska vara accepterat eller inte. Atlantic-journalisten Conor Freidersdorf skrev 2015 om hur en legalisering av polygami skulle våldtäkter, kidnappningar, mord, rån och överfall öka.

Hur det nu skulle hänga ihop att människors respekterade kärlek skulle öka brottsligheten verkar det inte finnas några studier på.

Han citerar bland annat ett argument om att monogami tillåter en "mer jämlik fördelning av kvinnor, vilket minskar manlig konkurrens och sociala problem," skriver Indy100.

Jo men visst.

Då får vi nog sitta här och vänta ett tag till på ett mer förstående samhälle.

Läs även om Jenny och Patrik som har ett öppet förhållande: "Vi har bara analsex med varandra."

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kan du tänka dig leva som polygam?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Försäljningslyft för kosmetikabjässen L'Oréal

Stormen kring Kinberg Batra - detta har hänt

Kompisrekryteringar och rymdfakturor. Förra året tillträdde den tidigare Moderatledaren Anna Kinberg Batra som landshövding i Stockholm. Nu stormar det rejält kring henne.

Facket om Kinberg Batra: Toxisk ledarstil

Facket riktar hård kritik mot landshövding Anna Kinberg Batra, vars ledarstil beskrivs som toxisk.

Kinesiska miljonstäder sjunker

Nästan hälften av Kinas storstadsområden sjunker mer än tre millimeter om året, visar en ny studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Science. 270 miljoner personer bor i områdena vilket motsvarar 29 procent av Kinas befolkning, rapporterar CNN.

Två gripna för attack mot Navalnyjs stabschef

Två personer har gripits i Polen, misstänkta för att i Litauen ha attackerat den döde ryske regimkritikern Aleksej Navalnyjs tidigare stabschef med en hammare.

Misstänkt för kvinnomord i Södertälje släppt

En 35-årig man som suttit häktad misstänkt för mord på en närstående kvinna i Ronna i Södertälje i mars har släppts.