Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här är det lagligt att gifta sig med flera – och det är nog vanligare än du tror

- 11/03/2017, 10:03
Fler länder än du kanske trodde tillåter polygami.
1 av 3

Fler länder än du kanske trodde tillåter polygami.

TT

I de flesta länder är polygami olagligt – men i många länder även lagligt.
2 av 3

I de flesta länder är polygami olagligt – men i många länder även lagligt.

Reddit

Kody Brown bröt mot lagen i Utah när han gifte sig med fyra kvinnor.
3 av 3

Kody Brown bröt mot lagen i Utah när han gifte sig med fyra kvinnor.

TT

Det är fortfarande tabu att vara tillsammans eller gift med flera personer – men kan det bli nästa steg till ett mer accepterande samhälle?

Öppna förhållanden, relationsanarki, polygami och polyamori – sådant du troligtvis hört talas om men som aldrig verkar träffa någon som lever efter.

Det finns ju många olika relationstyper som går emot den monogama normen, men som fortfarande är något tabu att prata om.

Ändå är det faktiskt just polygami – alltså att man är gift med fler än en person – mycket vanligare än många tror.

En Reddit-användare lade nyss upp en karta över vilka länder rent juridiskt tillåter mångäktenskap, vilket Indy100 har skrivit om.

Dominerande är det afrikanska och asiatiska länder som tillåter månggifte. Även länder som Algeriet, Mali, Niger, Saudiarabien och Iran tillåter det.

Enligt Wikipedia är polygyny (att män har flera fruar) lagligt i 588 samhällen av 1 231 samhällen, medan bara fyra samhällen tillåter polyandri – att en kvinna har flera män.

I västvärlden, främst Amerika, Europa och Australien, som annars brukar se sig som väldigt öppna är det däremot helt olagligt.


Bildkälla: Reddit

Men enligt krönikören Fredrik deBoer är legalisering av polygami nästa och mest naturliga steget för ett mer öppet samhälle.

"Med tanke på att många av oss har hävdat att respekt för tradition inte är en legitim anledning att begränsa äktenskap för grupper som vill ha det, känns detta som nästa steg som en självklarhet."

"Vi ska satsa på ett rättsligt erkännande av äktenskap mellan fler än två partner. Det är dags att legalisera polygami," skriver deBoer i Politicio.

Men alla är uppenbart inte överens huruvida polygami ska vara accepterat eller inte. Atlantic-journalisten Conor Freidersdorf skrev 2015 om hur en legalisering av polygami skulle våldtäkter, kidnappningar, mord, rån och överfall öka.

Hur det nu skulle hänga ihop att människors respekterade kärlek skulle öka brottsligheten verkar det inte finnas några studier på.

Han citerar bland annat ett argument om att monogami tillåter en "mer jämlik fördelning av kvinnor, vilket minskar manlig konkurrens och sociala problem," skriver Indy100.

Jo men visst.

Då får vi nog sitta här och vänta ett tag till på ett mer förstående samhälle.

Bildkälla

Läs även om Jenny och Patrik som har ett öppet förhållande: "Vi har bara analsex med varandra."

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Kan du tänka dig leva som polygam?