En snubbe mansplainar, och en bild på en hårig armhåla.
1 av 3
Det finns massvis med grejer som är helt okej för killar att göra, men inte kvinnor. Exempelvis att ha kroppsbehåring. - Foto: TT/Wikimedia Commons
undefined
2 av 3
Eller att inte vilja skaffa barn, vilket en Reddit-användare vittnar om. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
undefined
3 av 3
En kvinna visar upp sin håriga armhåla. - Foto: Wikimedia Commons

9 vardagsgrejer som är totalförbjudna – om kvinnor gör dem

På sajten Reddit har folk fått svara på frågan vad män kan göra, som inte kvinnor får. Och svaren är helt förbluffande.


Om det är något den senaste tidens nyhetsrapportering lärt oss, är det att män kommer undan med att göra lite precis vad som helst – till skillnad från kvinnor.

Sajten Reddit har listat flera grejer som är helt okej för män att göra, men som av någon anledning leder till ramaskri om kvinnor försöker sig på.

Och om du fortfarande inte blivit övertygad av #metoo visar listan helt enkelt att: nej... än så länge lever vi inte i ett jämställt samhälle. Här är Reddit-användarnas vittnesmål kring vad män får göra – men inte kvinnor:

1. Ha en hobby utan att riskera att bli smutskastad

"Att läsa en svetsar-kurs, tydligen. Jag var den enda tjejen i klassen, och bara efter tre dagar var ryktena som spreds om mig fruktansvärda. Tydligen läste jag bara kursen så att jag kunde ligga med alla killar där. Läraren bad mig att inte sluta när jag berättade om problemen för honom. Han hade haft fyra tjejer som läste kursen de senaste tio åren, och alla hade slutat på grund av ryktena."

2. Att inte vilja skaffa barn

Det är fullkomligt rimligt att vilja slippa detta, oavsett om du är man eller kvinna. Bildkälla: TT

"Sterilisering. Särskilt innan du har fyllt 40. 'Men om din man vill ha barn längre fram?', ja, då skulle han inte ha gjort en vasektomi, vilket för övrigt, ingen gav honom skit för."

3. Att ta initiativ

"Att fria", skriver en person. Varför ska det vara ett måste att män ska ta initiativet? Borde det inte vara en lika stor självklarhet att en kvinna kan fria?

4. Att inte se ut som en bäbis

"Åldras", skriver en användare. En annan delar med sig av problemen med att få grått hår, något som användaren dappled-and-drowsy menar är mycket mer fördelaktigt som man.

5. Att vilja kunna göra karriär

Det skriver MissChatelaineTX är omöjligt, med tanke på hur mycket frågor hon måste bevara när hon säger att hon har en hemmaman, så att hon kan satsa på karriären. Användaren HawluchaMagnifico menar även hon att det är problemet. "Så är fallet när män antar hemma-rollen, men jag tror att folk ger mannen mer skit än kvinnan i en sån situation."

6. Att se naturlig ut

Det är helt naturligt. Bildkälla: Wikimedia Commons

"Kroppshår!", är ett av svaren på frågan vad män kommer undan med, till skillnad från kvinnor. Och det är ju egentligen helt sjukt med tanke på att kroppshår är något av det mesta naturliga som finns.

7. Sen det där lite mer intima

"Att berätta när man behöver bajsa", skriver en användare. Vi ser nog helst att alla håller det helt för sig själva, men visst är det så att männen kommer undan lättare med att prata om sitt bajs.

8. Att vara expert på något

"Jag jobbar som teknologiexpert och min kollega är kvinna, i samma ålder som jag. Vi har båda byggt datorer, studerat, och är ivriga gamers. Hon är mer kunnig än jag inom vissa områden, och vice versa. En obegriplig mängd kunder vill trots det hellre prata med mig än med henne, eller be mig bekräfta det hon sagt.

Ibland kan hon till och med säga: 'Jag kan hjälpa dig, jag är expert', och få svaret: 'Det är okej, jag pratar hellre med den där snubben'. Det är som att det är tabu att en kvinna är smartare än en man och det gör mig riktigt förbannad."

9. Att visa brösten

"Att inte ha på sig en tröja", skriver en. Och visst är det väl märkligt att det är helt okej för män att visa upp sig tröjlösa, när kvinnor inte av någon märklig anledning inte får det.

Hatten av till The Independent som sammanställde listan.

TV: Tidning skrev sexistisk artikel – då reagerade Zara Larsson

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

Misstänkt våldtäkt utomhus – man i 20-årsåldern anhållen

Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.

Morgonens nyheter 29 mars

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Tyskt pollen drar in över Sverige i påsk

Björken blommar inte än. Ändå kan den känslige åka på en pollensmäll under påsken. Förklaringen ligger i luftströmmen söderifrån.

Tidig eller sen påsk – fullmånen avgör

Julen inträffar punktligt varje år. Men påsken? Där kan det skilja en månad. Anledningen är lika mycket religiös som astronomisk.

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

USA:s president Joe Biden fick på torsdagskvällen sällskap av sina företrädare Barack Obama och Bill Clinton vid ett insamlingsevenemang i New York på torsdagskvällen. De tre deltog i ett samtal där allvar blandades med skämt, modererat av Late Night-programledaren Stephen Colbert.