Instagram har förbjudit djurselfies
Om du har selfies på dig och djur på Instagram kan de vara förbjudna. - Foto: Montage Pixabay

Dina djurbilder på Instagram kan vara förbjudna

Ska du utomlands? Då får du se upp med vilka bilder du lägger upp på Instagram.


Att posera med exotiska djur har de senaste åren synts överallt i sociala medier som Tinder, Facebook och Instagram. Särskilt bilder där personer poserar med ett dött lejon eller en död giraff – efter exempelvis en troféjakt – har skapat stor uppmärksamhet.

Nu vill Instagram stoppa sina användare från att lägga upp selfies med utrotningshotade djurarter.

Detta efter att djurrättsorganisationen World Animal Protection tidigare i år varnat för att djurarterna kan drabbas hårt av sådana bilder. 

Sedan 2014 har bilder på utrotningshotade, eller vilda, djur nämligen ökat med 292 procent. Bilder på hur människor håller fast i djuren, tvångskramar dem eller utsätter dem för onaturlig behandling står dessutom för över 40 procent av bilderna. Något man alltså anser är djurplågeri.

Populärast är bilder på kängurur, elefanter och sengångare som ofta används för snygga bilder av turister. Dessa sprids alltså senare i sociala medier, inte helt sällan under hashtags.

– Vilda djur stjäls från sina mammor när de är väldigt små och hålls i små, trånga och smutsiga utrymmen, eller blir lockade med mat. Det här orsakar svåra psykologiska trauman för djuren, bara för att turister ska kunna ta ett foto, säger organisationens chef Steve McIvor i pressmeddelandet.

Instagram har nu lagt till en varningstext när man söker på – eller använder – vissa hashtags som syftar på just djurselfies.

Bild: Instagram

I varningstexten framkommer bland annat att  "djurplågeri och försäljning av utrotningshotade djur eller djurdelar är inte tillåtna på Instagram”.

TV: Delfinbebisen dog av stress när turister ville ta selfies med den

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är det här bra?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Teknikbolagen sänkte Wall Street

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

1 timme sedan
Borgmästare Jorge Maldonado i gruvstaden Portovelo i Ecuador sköts till döds på fredagen. Det är det tredje mordet på borgmästare i landet inom en månad.

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

2 timmar sedan
En man i 20-årsåldern döms till fängelse för att ha våldtagit en sovande kvinna, rapporterar Sydsvenskan.

Malmö: Polisen rapporterar om bråk

2 timmar sedan
"Bråk på stadsbuss.", skriver polisen på sin hemsida.

Juryn till Trumps rättegång utsedd

2 timmar sedan
En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.