Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Fredde Granberg om humor, nya julkalendern och Avpixlat

Fredde Granberg.
1 av 4

Fredde Granberg.

COPYRIGHT SCANPIX SWEDEN / HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Dyker upp i årets julkalender.
2 av 4

Dyker upp i årets julkalender.

SCANPIX SWEDEN

Tillsammans med Marko Lehtosalo och Sara Sommerfeld under inspelningen av Hem till Midgård
3 av 4

Tillsammans med Marko Lehtosalo och Sara Sommerfeld under inspelningen av Hem till Midgård

Scanpix Sweden

Tillsammans med Peter Settman som Tratten och Finkel.
4 av 4

Tillsammans med Peter Settman som Tratten och Finkel.

Scanpix Sweden

Nyheter | 12/05/2013 08:36

Nyheter24 möter kultförklarade Fredde Granberg och pratar om den kommande julkalendern, slapstick och om varför han är hatad på Flashback.

Fredde Granberg, 42, är kult. Mannen har varit känd i över 20 år och få personer har varit inblandade i så mycket som först sågats för att senare kultförklaras.

– Ja, så är det. Jag tror att det beror på att jag alltid drivits av att göra saker som jag tycker är roliga att göra.

Och det börjar bli en ganska diger lista över saker som Fredde tyckt varit roliga att göra genom åren. Ronny och Ragge, Tratten och Finkel, Doktor Mugg, Bröderna Fluff, Hem till Midgård. Plus en jäkla massa annat, tio barnböcker bland annat. Det är skrivandet som är den huvudsakliga sysslan, och har varit så sen skoltiden.

– Jag började skriva redan i plugget. Huvudet går på högvarv hela tiden, sen försöker jag skriva ner det som jag tycker är bra och ofta lyckas jag genomföra det också.

Kritiseras på Avpixlat

Nu har han precis avslutat inspelningen av nästa års julkalender "Barna Hedenhös uppfinner julen" där han spelar pappa Ben, något som han beskriver som "jävligt kul".

– Jag älskade ju Hedenhös som liten. Men barnen i dag har ju inte aning om vad det är så det är kul för då blir det som en ny grej för dem. 

Dessutom så rullar nya avsnitt av "Bröderna Fluff, barnserien som Fredde skapade 1996 och som nu över 15 år senare har startats upp igen. Inte helt utan att riva upp känslor. Ett avsnitt som handlade om "Hårdemokraterna" och deras partiledare "Trimmie Hårsson" lyftes upp av den rasistiska bloggen Avpixlat som kallade avsnittet för "Indoktrinering för de allra minsta" och vågorna har, föga förvånande, gått höga även på Flashback där det bland annat skrivs att programmet är en del av programmet för att flytta fram "gränserna för extremkulturmarxismen".

– Haha, skriver de det? Jävlar vad roligt. Bajskung har jag jag fått höra men aldrig kulturmarxist. Det ska jag lägga till i meritlistan.

"Även jag präglas av min samtid"

Anledningen till att Fredde från början sökte sig mot att göra underhållning för barn är bland annat att det är friare.

– Det granskas inte på samma sätt, man får göra lite mer vilda saker utan att någon blir upprörd över det. Man kan få laja loss och göra sånt som man själv tycker är kul. Oftast finns det flera olika lager också, grejer som vuxna också kan skratta åt fast ur ett barnperspektiv. Barnen kanske inte fattar allt men de garvar ändå, kanske för att någon drattar på arslet eller släpper en fis samtidigt som vuxna garvar åt andra saker.

Det är väl de förtäckta grejerna som folk blivit arga på?

– Ja, så är det väl. Även jag präglas av min samtid ibland. Sen kommer man på ett kul skämt som driver lite lätt med folk, inte alls någon extrem samhällskritik och att de tar det så jävla hårt det säger ju allt liksom. Töntar.

Älskar slapstick

Fredde skiljer sig dock från en del andra komiker, lusten att reta upp folk är inte det drivande. Han gillar inte kall humor utan är mer ute efter det spontana, skratten som kommer direkt från magen. Gärna slapstick.

– När slapstick görs bra är det den roligaste humorn som finns. När jag själv gör slapstick så slår jag halvt ihjäl mig för jag står inte ut med att man ser att det inte är på riktigt, det spyr jag på.

När det gäller folk i Sverige som är bra på just slapstick är det två personer som sticker ut, menar Fredde.

Robert Gustafsson och Morgan Alling är jävligt bra. Och Svullo var jävligt bra också.

Vill spela Alien

Annars är det ganska lite svensk humor som Fredde faktiskt uppskattar. Det är lite för städat, lite för ljummet säger han. Men det finns undantag.

– Historieätarna är skitkul. Landet Brunsås tyckte jag var jävligt bra också. Jag garvar mycket mer åt det än än åt en svensk humorserie, det gör jag. Även om jag tycker att vissa avsnitt av till exempel Solsidan var jävligt roliga.

Frågan är bara vad som finns kvar att göra när man gjort det mesta? Fredde har dock saker på gång. Dels finns det en gammal dröm om att någon gång göra ett seriealbum, dels så skriver han på en zombiefilm. Men det finns en framtidsdröm som sticker ut ytterligare.

– Jag skulle vilja vara med i en science fiction-rulle och spela alien som blir mördad på ett brutalt sätt. Det vore jävligt roligt.