Anja Eklund, 27, hade länge varit sugen på att raka av sig håret.
1 av 3
Anja Eklund, 27, hade länge varit sugen på att raka av sig håret. - Foto: privat
En bild från i somras när hon gifte sig med sin man, som stöttade hennes beslut helt och hållet.
2 av 3
En bild från i somras när hon gifte sig med sin man, som stöttade hennes beslut helt och hållet. - Foto: Privat
I frisersalongen hos Anjas kompis Jessica, precis innan rakningen skulle sätta igång.
3 av 3
I frisersalongen hos Anjas kompis Jessica, precis innan rakningen skulle sätta igång. - Foto: Privat

Anja, 27, rakade av sig håret – för att krossa skönhetsidealen

Att raka av sig allt hår borde inte vara en så big deal. Men rädslan inför vad folk skulle tycka gjorde Anja osäker in i det sista.


För några veckor sedan dök ett väldigt annorlunda inlägg upp i en Facebookgrupp där det på kort tid skapade stor uppståndelse.

Inlägget skrevs av Anja Eklund, 27, från Norrköping.


– Jag brukar inte skriva så mycket i den gruppen och var inte alls beredd på gensvaret, det var så fint och peppigt, säger Anja till Nyheter24.

En dag när en kompis dök upp på deras rollerderbyträning med rakat huvud, så var det som att det fullständigt drabbade Anja.

– Den spontana känslan var "Ja! Det där vill jag också göra, vad skönt att slippa håret". Men när jag kom hem så kände jag plötsligt "inte en chans i världen".

Då började hon rannsaka sig själv och ifrågasätta vad det egentligen var som stoppade henne, när hon trots allt verkligen ville göra det. Anja överväldigades av känslor som att hon inte skulle passa i det, att hon skulle bli ful, att det är helt galet att raka av sig håret. Och vad skulle alla andra tycka?

Anja och hennes man gifte sig i somras. Han stöttade självklart hennes beslut fullt ut.

– Men jag var helt lugn när jag väl hade bestämt mig. När jag skalade bort alla undanflykter så insåg jag att det bara är samhället och andra människors åsikter som begränsar mig. Jag ville ju verkligen göra det.

Anja beskriver det som att hon i slutet hade en känsla av "screw you, håret". Men hon tvättade det ändå omsorgsfullt innan det var dags för rakningen, som en slags värdig avskedsritual till håret. Sen bar det av till hennes kompis Jessicas frisersalong.

Anja med håret kvar, som hon egentligen inte hade någon särskilt varm relation till.

– Jag blir helt sentimental nu av att prata om hur det var när hon väl började klippa. Det var så många känslor. Lycka, befrielse och inre styrka. Jag kände mig så jävla mycket starkare än på länge. Det betydde så mycket för mig.

Anja menar att som kvinna är hela ens liv präglat av skönhetsideal och normer. Att du som kvinna ska se ut på ett visst sätt, inte ta för mycket plats och inte sticka utanför normen för ditt kön.

– Känslan när det var klart var bara "oh my God, jag är den starkaste jävla människan jag vet!" Det var helt otroligt förlösande. Det kändes som att jag för första gången i livet sträckte upp ett så fett jävla fuck you-finger till alla demoner som jag har levt med, säger Anja med eftertryck.

I frisersalongen, precis när rakningen äntligen skulle bli av.

Det första hon gjorde när rakningen var avklarad, var att high fivea sin kompis Jessica och ta en massa selfies ihop. Sedan gick hon ut på stan och handlade nya örhängen och tajta polotröjor.

– Det är så sjukt snyggt till mitt rakade huvud. Jag bara spoilade mig själv, kanske med någon slags ekonomisk baktanke att det här är för alla schampoflaskor jag kommer spara in nu, säger Anja med ett skratt.

Väl ute bland folk med rakat huvud för första gången så märkte Anja direkt att folk tittade på henne mer, och på ett annat sätt.

– Men det kan lika gärna bero på vad jag utstrålade, en helt ny självkänsla som jag inte har känt på hur länge som helst. Det kanske var så att jag tog mycket mer självklar plats också?

Nu har det gått några veckor sedan Anja tog det stora steget att raka av sig håret. Hon har redan hunnit raka det igen, utan några planer på att låta det växa ut.

Nyrakad, med en helt ny attityd.

Hennes råd till andra som tänker i liknande banor om att våga ta steget, är att försöka undvika panik- och katastroftankar.

– Vad är det värsta som kan hända? Att någon tycker att jag är ful? Eller att jag tycker att jag är det? Jaha, då får jag väl tycka det och jobba med den känslan. Det kan ju vara ett mål i sig också, att sluta tycka sån skit om sig själv.

Anja ser sitt beslut att raka av sig precis allt hår som ett sätt att fysiskt totalt stoppa sig själv från att passa in i normen. För nu går det helt enkelt inte att gömma sig själv längre och passa in. Hon är medveten om att det kommer att kännas tufft vissa dagar, men det är också en del av utmaningen.

– Att se mig själv såhär i spegeln varje dag kommer att påminna mig själv om varför jag gjorde det. När jag kollar på mitt hårlösa huvud i spegeln när jag vaknar, så är det som att min spegelbild säger tillbaka som en påminnelse till mig själv: "Älska mig. Precis som jag är."

Även Jenny Strömstedt har uttalat sig om de sjuka skönhetsidealen, vilket hon nu planerar att skriva en bok om. Här kan du också läsa om Khoudia Diop som mobbades för sin hudfärg under uppväxten – nu arbetar hon som supermodell i New York.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du sugen på att raka av dig allt hår?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

Malmö: Polisen rapporterar om bråk

"Bråk på stadsbuss.", skriver polisen på sin hemsida.

Juryn till Trumps rättegång utsedd

En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.

Tände eld på sig själv under Trumpmål

1 timme sedan
En person har tänt eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, bekräftar en talesperson för New York-polisen.

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

1 timme sedan
Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.

Täby: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Bil och buss inblandad i trafikolycka i Arninge.", skriver polisen på sin hemsida.