Måndag 24 Jan
Stockholm

Sofia, 27, har vaginism: "Jag lärde mig att jag inte fick säga nej till sex"

Sofia Sundberg Larsson, 27, från Västerås har alltid upplevt smärta i samband med samlag, utan att få svar på varför.
1 av 3
Sofia Sundberg Larsson, 27, från Västerås har alltid upplevt smärta i samband med samlag, utan att få svar på varför. Foto: Privat
När hon väl fick veta vad hon faktiskt led av, så föll allt på plats.
2 av 3
När hon väl fick veta vad hon faktiskt led av, så föll allt på plats. Foto: Privat
Nu har Sofia äntligen en relation där hon känner sig trygg och kan fokusera på sin egen njutning och välmående.
3 av 3
Nu har Sofia äntligen en relation där hon känner sig trygg och kan fokusera på sin egen njutning och välmående. Foto: Privat

Sofia har stått ut med samlagssmärtor i många år. När hon äntligen fick veta vad det berodde på så föll alla pusselbitar på plats.

Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Sofia Sundberg Larsson, 27, från Västerås har alltid haft svåra smärtor i samband med sex.

Allt började när hon var bara 13 år och var tillsammans med sin första kille. På den tiden var det enligt Sofia många som hade sex för att det var häftigt och coolt. Så hon kände en hel del press utifrån, vilket säkert många unga kan relatera till.

En dag var hon och hennes pojkvän ute på en promenad i ett skogsparti. Det ena ledde till det andra, som hon beskriver det.

– Jag försökte säga nej flera gånger, men han bara fortsatte. Till slut gav jag efter. Men plötsligt kom en smärta som kändes som att jag bara sprack. Det gjorde så fruktansvärt ont, det är det jag minns starkast, säger Sofia till Nyheter24.

"Jag var värdelös om jag inte gav honom sex"

Senare träffade Sofia en kille som hon var tillsammans med i fem år. Under hela den tiden hade hon fruktansvärda smärtor i samband med sex. Hon beskriver det som att det förhållandet förstörde henne helt som människa.

– När jag sa nej till sex blev det bråk. Han misshandlade mig så pass mycket psykiskt att jag till slut lärde mig att jag inte hade rätt att säga nej. Jag fick lära mig från början att jag bara skulle ge, att ingen ville ha mig. Att jag var värdelös om jag inte gav honom sex. Och det sitter kvar än idag, även om jag jobbar mycket på det.

Efter studenten sjukskrevs Sofia på grund av stress och den svåra relationen. Hon förklarade för läkaren att hon upplevde hemsk smärta vid samlag, men fick till svar att hon som var en så fin och ung tjej och såg så bra ut borde inte ha något att må dåligt över.

– Jag kände bara att "jaha, så jag har inte rätt att må dåligt och ha ont?" Så jag sökte inte hjälp igen förrän långt senare. Om man får höra en sådan sak från en läkare, då undrar man ju vad andra ska tycka om en.

"Äntligen en förklaring"

Sofia träffade sedan en annan kille, som var mer lyhörd för hur hon mådde känslomässigt. Han gjorde sitt bästa för att höja hennes självförtroende, men smärtorna kvarstod.

– Det är först nu med min nuvarande partner som allt har blivit bra. Han engagerar sig fullkomligt och testar nya saker, får mig att slappna av helt enkelt.

Nu kan Sofia äntligen njuta av sex, vid 27 års ålder. Vid enstaka tillfällen kan hon få sprickor i underlivet men då är hon och hennes pojkvän extra försiktiga eller tar ett avbrott. Drömmen är att bli av med smärtorna helt och hållet.

Under två års tid gick hon i intensiv terapi och regelbundna kontroller hos en gynekolog. Kuratorn fick henne äntligen att inse att det hon hade upplevt var faktiska övergrepp och våldtäkter. Som många andra i hennes sits hade hon haft svårt att sätta ord på det själv.

– Det är nog många som inte kommer ut och berättar om sina upplevelser, för att de är rädda att inte bli trodda eller att de inte har rätten på sin sida. Därför är det så viktigt att våga prata om det här. Och att övergrepp även sker i nära relationer.

"Inte samma sak som vestibulit"

Snart visade det sig att hon har den mindre uppmärksammade diagnosen vaginism, vilket inte är samma sak som den mer kända diagnosen vestibulit.

– Vad jag förstår det som så är det ofrivilliga spänningar. Kroppen har lärt sig att sex gör ont. Därför spänner den sig och det gör så fruktansvärt ont, det går knappt att kontrollera.

Under de täta gynekologiska undersökningarna fick Sofia höra att det märktes tydligt hur hela hennes kropp spände sig, vilken enorm styrka den stretade emot med automatiskt.

– Det är väl säkert därför det har blivit så bra för mig nu. För nu har jag sex på mina villkor och inte för att vara min partner till lags. Jag gör det för min skull.

Sofia Sundberg Larsson och hennes nuvarande pojkvän Viktor Dankic. Bildkälla: Privat

Efter en del tvekan inför att vara självutlämnande, så bestämde sig Sofia för att dela med sig av sina upplevelser i Facebookgruppen Pink Room. Det visade sig snabbt att hon var allt annat än ensam.

– Det var en tjej som skrev till mig att "det var inte förrän jag läste ditt inlägg som jag kunde koppla min smärta till det som har hänt mig tidigare". Och bara det känns ju helt otroligt, att man kan gå runt med en sådan smärta och inte veta vad det beror på, att det är så psykiskt styrt.

Sofia valde att inte skriva anonymt i gruppen för att hon helt enkelt inte tänker skämmas över det hon har upplevt. På så sätt vill hon också kunna nå ut till fler och hjälpa andra att se till att det inte drabbar fler.

"Så många läkare som inte har trott på mig"

Jag har läst så mycket om vaginism och vestibulit och kopplingen mellan övergrepp eller andra hemska saker. Det står alltid att det är vanligare än man tror, men varför diskuterar vi det inte mer? Jag har känt mig så ensam. Jag hoppades att det kunde finnas åtminstone en enda person i gruppen som kände igen sig, men det var så många. Responsen har varit helt fantastisk!

Sofia vill också uppmärksamma hur skev fokus det är på lösningen av mäns problem i förhållandet till kvinnors. Män kan exempelvis erbjudas hjälp för erektionsproblem, men hon upplever att situationen ser helt annorlunda ut för de som har vaginor.

– Vi vet inte ens att vi kan få hjälp. Det är så många tjejer som undrar "vad är det för fel på mig? Varför kan inte jag ha lika underbart sex som alla andra?" På en kvinnoklinik jag besökte fanns det till och med personal som aldrig hade hört talas om mina problem. På en kvinnoklinik!

– Det är så många läkare som inte har trott på mig eller tyckt att jag överdriver. Det måste ske en ändring och ett stort steg i rätt riktning är att vi pratar om det öppet, säger Sofia Sundberg Larsson med eftertryck.

Enligt Ungdomsmottagningen innebär vaginism att en upplever kramp i slidan, som yttrar sig på olika sätt. Vaginism kan drabba personer i olika åldrar och orsaken är inte helt känd. Men det kan kopplas till om du har upplevt smärta vid sex tidigare eller har blivit skrämd i samband med sex.

Till skillnad från vestibulit där det är slemhinnan som gör ont, så beror vaginism på kramp i slidan. Ibland har en både vestibulit och vaginism samtidigt.

Du kan alltid vända dig till en ungdomsmottagning eller din vårdcentral för att få råd eller stöd, alternativt ringa till Vårdguiden på telefonnummer 117 17 för rådgivning.

Här kan du läsa om Sandra Öhrén, 24, som berättar om hennes killkompis som tjatade till sig sex, men själv inte tyckte att han "såg ut som en jävla våldtäktsman." Läs även om tre viktiga saker din gynekolog verkligen vill att du ska veta.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du hört talas om vaginism tidigare?
Tack för din röst!
Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela