Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Vi håller på att ta tillbaka ordet knarkare"

- 29/06/2013, 10:14 -
Berne Stålenkrantz

Berne Stålenkrantz

Carl Johan Paulin

Berne Stålenkrantz är ordförande och grundare av Svenska Brukarföreningen. Med Nyheter24 pratar han om att ta tillbaka ordet knarkare, om hur livet förändras med metadon och om rädda politiker.

– Vi håller på att ta tillbaka ordet knarkare. Vi funderar på att trycka upp t-shirts "Jag är en stolt knarkare", bara för att ta tillbaka ordet. Det är enda sättet att ta tillbaka makten.

Berne Stålenkrantz vet antagligen bättre än de flesta och det märks att han är oerhört engagerad.

Han är ordförande i Svenska Brukarföreningen och vice ordförande i INPUD, International Network of People who Use Dugs. I Svenska Brukarföreningen var han drivande vid grundandet och snart kan han även komma att ta över ordförandeskapet i INPUD.

– När vi startade så kändes det som att vi fyllde ett vakuum. Genom att jag anser att även när folk håller på [med droger], eller de som inte kan lägga av ska ha rättigheter de också och avgöra hur de vill göra också. Om man inte vill sluta ska man inte behöva bli straffad. 

Jobbar mot avkriminalisering

Brukarföreningen särskiljer sig på så sätt att de inte tar ställning för eller emot narkotika, även om de arbetar för en allmän avkriminalisering av narkotika. Berne pratar hellre om att det handlar om enskilda personers egna val.

– Sen anser vi också att det är inte preparaten som skapar skadorna, utan det är lagstiftningen och samhällets attityder.

Använder metadon

När han pratar om sig själv så kallar han sig för en "avkriminaliserad opiatanvändare". Sen 15 år tillbaka får han metadon utskrivet och har numera en helt annan livsstil jämfört med tidigare när han höll på med heroin och bland annat satt i fängelse för det.

– Jag jobbar, jag har körkort och jag betalar skatt men skulle jag ha köpt det på svarta marknaden så skulle jag inte kunna arbeta, för min lön hade inte räckt till för att betala de summor som krävs, säger Berne och fortsätter:

– Det är det jag menar, det är därför vi inte jobbar med att folk ska bli drogfria som det yttersta målet. För oss är det yttersta att våra kamrater inte ska behöva dö, det är nummer ett. Nummer två är att få ha ett bra liv, oavsett om du använder narkotika eller ej. 

Skraja politiker

Målet är nu i mångt och mycket att andra ska ha möjligheten att göra samma sak. Inte nödvändigtvis att göra det, men åtminstone ges möjligheten.

– Vi nätverkar väldigt mycket gentemot myndigheter, vi skriver artiklar och har en välbesökt hemsida.

Och Berne känner att man gör nytta. Samhällets attityder förändras sakta men säkert, åtminstone vad det gäller substitutionsbehandling. Andra delar flyter inte på riktigt lika bra. Något som, enligt Berne, i många fall beror på att människor utan insyn i en knarkares värld uttalar sig och har väldigt mycket makt. Vilket i sin tur leder till att möjligheterna att förändra förminskas.

– När jag säger något är inte det för att jag tycker det, utan för att jag har upplevt det. Om jag tycker att rena sprutor är bra så är det inte bara någonting jag tycker. Utan jag vet det för jag har använt skitiga jävlar, säger Berne och fortsätter:

– Det är många politiker som stödjer oss. Tyvärr är det så att de är för skraja. Jag pratade med en politiker här för nån månad sen och hon sa att "fan, om jag säger det här i riksdagshuset då blir jag utfryst direkt". Så det är ett så stort stigma.