Lördag 8 Maj
Stockholm

Kämpar för att bygga jätteälg: "Folk funderar på om jag inte är riktig"

En man och hans vision.
1 av 3
En man och hans vision. Foto: Anton Malmenskinainen - www.stoorn.se / Faksimil Youtube
Stoorn, som den är tänkt att se ut.
2 av 3
Stoorn, som den är tänkt att se ut. Foto: Faksimil Youtube
Thorbjörn Holmlund.
3 av 3
Thorbjörn Holmlund. Foto: Anton Malmenskinainen - www.stoorn.se

En man och ett projekt som många dömt ut som vansinnigt. Nyheter24 har pratat med Thorbjörn Holmlund – mannen bakom världens största älg.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Stoorn

Väl färdig ska jätteälgen vara just jättelik.

47 meter lång,12 meter bred, 35 meter på manken och 45 meter på hornen är tanken.

Älgen ska dessutom innehålla en konsertsal med plats för 350 besökare, en konferensanläggning och en stor matsal,

SKELLEFTEÅ, ARVIDSJAUR. "Snart kommer en 45 meter hög älg att pryda berget Vithatten". Så inleds en artikel publicerad i Aftonbladet 2007 men ännu så länge står berget tomt. Istället för succé har hela idén hånats och tidningen Byggnadsarbetaren utsåg jätteälgen Stoorn till det galnaste byggprojektet i Sverige och passade på att kalla det hela för "en omöjlig dröm". Något som Thorbjörn Holmlund, mannen bakom Stoorn, inte håller med om alls.

– Jag kommer inte att ge mig förrän jag faller av pinnen om jag säger så, säger han till Nyheter24 och fortsätter:

– Nu jobbar vi stenhårt med finansieringen, både på den offentliga sidan och på den privata. Jag har sagt så här, att här ska inte lånas några pengar. Utan här ska det fram 100 miljoner, punkt slut.

"Magiskt"

Pengarna ska komma dels från kommunen, dels från företag som vill synas och dels från privatpersoner. Något som inte är det allra enklaste att lösa, även om Thorbjörn inte är ensam i arbetet utan har hjälp av en grupp andra personer som sköter pengainsamlandet. Men vägen har kantats av trassel.

– En del kan inte vara i samma båt om man säger så.

Men det verkar inte bekomma Thorbjörn speciellt mycket, främst för att han uppenbarligen tror stenhårt på sitt projekt. Ett ord som han ständigt kommer tillbaka till är "magiskt". Älgen är magisk, utsikten likaså. Att han då får ta emot en del kritik förstår han.

– De funderar ju på om jag inte är riktig och det får de jättegärna göra.

"Vi kommer att dansa på hornen"

Däremot så börjar det svänga. Till en början var de flesta tveksamma men nu, 17 år efter att idén tog form, börjar det blåsa medvind igen.

– Tyvärr funkar samhället oftast så, först nej och sen måste man överbevisa, annars hade vi dansat på hornen redan. Men vi kommer att dansa på hornen, det är jag fullständigt övertygad om. 


Inte så mycket tyskar

Thorbjörn känner igen problemen. I dag driver han Svansele Vildmarkscenter, en idé som ingen trodde på när han började. Men själv är han övertygad om att regionen verkligen behöver Stoorn. En samlande kraft som kan skapa både jobb och framtidstro.

– När jag började med Svansele Vildmarkscenter då sa man att "det behövs inga turister, vi har ju malmen, skogen och vattnet". Så jag har fått jobba i motvind men nu är det tvärtom. Nu hoppas ju alla.

Vilka som egentligen ska vara intresserade av att komma till jätteälgen, belägen sex mil från närmsta bebyggelse, är han inte helt säker på men antagligen samma som besöker vildmarkscentret idag. Tvärtemot allmän mytbildning så är det dock inte tyskar som är de ivrigaste älgfansen.

– Fel, i mitt fall fel. Mycket spanjorer, mycket holländare mycket belgare och många från södra Norge.

Frågan som återstår är väl bara, vad betyder egentligen Stoorn?

– Det är det väl ingen som riktigt vet. Men när man säger Stoorn så är det liksom det största och det vackraste. Det går som inte att hitta ett finare ord. Största älgen, om man säger så.

En film om Stoorn från 2007:

Kommentera
Kopiera länk
Dela