Tisdag 18 Maj
Stockholm

Nanna Johansson om politik, nya boken och om att reta upp läsare

Nanna Johansson
Nanna Johansson. Foto: youtube

Nanna Johansson pratar med Nyheter24 om politik, hennes nya bok och om att inte lusläsa kommentarsfält.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Nanna Johansson

Namn: Nanna Johansson

Ålder: 27

Familj: Ja

Bor: Malmö

Läser just nu: Zadie Smiths ”NW”

Aktuell med: Släpper snart boken "Hur man botar en feminist".

Nanna Johansson har, bland mycket annat, nyligen släppt ett flertal noveller. Bland annat boken "Det är dags nu" där hon i beskrivningen benämns som "serietecknaren, radioprataren och universalgeniet". En ganska så mäktig beskrivning.

Det måste kännas fett?

– Det gör detverkligen. Folk är så snälla.

Vad beskriver du dig själv som?

– Serietecknare.Ett paraplybegrepp för alltihop borde ju egentligen vara satiriker, men det känns litemossigt. Som att man tecknar Putin-karikatyrer i DN, typ.

"Läser inte så noga i kommentarsfältet"

Dessutom så är hon ju bloggare också, en väldigt rolig sådan också för den delen. Även om inte direkt alla verkar hålla med. En dykning ner i kommentarsfälten på Nannas blogg är lite som att dyka ner i kommentarsfält lite var stans. Alltså stundtals ganska så otrevligt. Samtidigt så har hon också en stor mängd fans som stödjer henne och känslan man får är lite att det inte existerar någon gråzon kring henne. Antingen så är man för eller så är man mot.

– Jag blirsåklart glad när människor gillar mina grejer, och de andra har jag ganska lättav avfärda i huvudet. Det är en talang jag har. Fast jag har, på allvar, inte känt att jag fått överdrivet mycket asförbannade reaktioner på bloggen. Men det handlarkanske om att jag inte läser så noga i kommentarsfältet... Min mamma ringde häromdan och berättade att någon skrivit typ "Nanna borde få lite gubbe i sig", men jag hade inte ens noterat det.

Är det inte irriterande när diverse sura typer medvetet missförstår dig?

– Jo, men vad kanjag säga? Jag jobbar ju med exakt samma strategi själv. Spelar dum för att göraen poäng.

När du gästade Kristoffer Triumf i Värvet så pratade du om att du har mycket enklare att ta åt dig av positiv kritik än av negativ. hur blir man sån?

– Jag är väl igrund och botten en optimist. Nä, men jag hade en period när jag jobbade påradio då jag fick ta emot väldigt mycket negativ kritik, och nästan ingenpositiv, vilket jag pratar om i Värvet. Då var det jobbigt, men så länge jagfår både och så tänker jag inte så mycket på det. 

"Lite rädd för att vara innerlig"

Nanna är nästan alltid politisk och i bloggen använder hon sig ofta av märkliga saker som händer ute på det världsvida internet. Inlägget om "Fyra sorter av Facebook-rasister".

I hur stor utsträckning blir du arg och frustrerad eller kan du stundtals bara se det roliga i att vissa är lite, eller mycket, korkade?

– Att varakorkad är inget man rår för, så det brukar inte vara det jag vänder mig emot.Snarare att vissa är elaka och egoistiska, och det har nog inte så mycket medintelligens att göra. Men det är klart, det är alltid roligt när någon försökervara ondskefull men är lite för dum för att få till önskad effekt.

Du har ju trollat en hel del olika klassiska typer avnättroll. Vilka har varit lättast och roligast att driva med?

–Jag vet interiktigt vad som menas med olika typer av nättroll, men jag märker att det finnsvissa ämnen som får folk att gå igång. Antirasism, feminism och djurrätt topparlistan, vad jag har kunnat se.

Hur viktig är humorn som ett politiskt vapen?

– Humor hindraren politisk text från att bara bli ett knastertorrt partiprogram, men jag vetinte hur nödvändig den är egentligen. Ibland borde politik fåvara bara politik, och humor bara humor. Att jag själv sysslar med både ochhandlar nog mest om att det är mina intresseområden. Och att jag är lite räddför att vara innerlig

Blir du någon gång rädd för läsarnas reaktioner?

–Nja, intedirekt. Men jag skulle bli om någon gick över gränsen.

Släpper snart en ny bok

Om bara några veckor släpps Nannas nya bok "Hur man botar en feminist".

– Det blir enfestlig blandning av serier, fulcollage, skärmdumpar och text. Vissa grejer harsynts i Nöjesguiden-bloggen, andra är helt opublicerade. Till de senare hör ensamling mail i kapitlet ”Nanna söker jobb” där jag svarar på annonser påPlatsbanken men – spoiler alert! – inte får komma på någon anställningsintervju. Bokeninnehåller också sånt som jag inte lagt upp på bloggen av rent utrymmesskäl. Tidigareopublicerade konversationer från mitt blogginlägg ”Nanna nätdejtar”, tillexempel.

Något säger mig att den kommer att väcka en del reaktioner?

– Det äralltid svårt att föreställa sig vad folk kommer att reagera på. Det har häntatt jag gnuggat mina händer och tänkt ”Hihi, nu blir de arga!” och reaktionernavarit noll. Andra gånger har jag publicerat grejer som i mina ögon varit heltharmlösa och folk har gått bananas.

Vad dyker upp framöver för dig?

– Jag kommer fortsättaatt frilansa tills någon viftar en säck pengar framför mitt ansikte och ropar ”Duär anställd!” Då kommer jag peka fuck you åt min bokföring och aldrig, aldrigmer vara egenföretagare. Jag hatar att vara egenföretagare. Det äter långsamtupp min själ.

Har du något drömprojekt som du inte har haft möjlighet att genomföra?

– Min dröm äratt någon gång ha tid och ekonomi att arbeta på något stort och sammanhållet.Det hade varit fett att skriva en riktigt svulstig tegelstensroman.

Kommentera
Kopiera länk
Dela