"Det gäller att inte trycka ner sina åsikter i halsen på folk"

- 22/09/2013, 09:03 -

Emma Malmlöf

Nyheter24:s Gustav Holmström möter Erik Löfmarck för att prata om politik, feminism och humor i allra största allmänhet.

STOCKHOLM. Han är musiker, doktorand och småbarnsförälder. Och komiker, såklart. Erik Löfmarck kan ganska så många coola saker och är enligt kollegorna "The next big thing" i branschen.

–  Det gör att man kan ta en del uppdragsom andra kanske inte vill ta och folk som vill ha stand up ellermusik som kanske normalt inte vill ha det. Jag får en del ganskasmala humoruppdrag från organisationer som kanske säger att ”komoch prata i 40 minuter om civilsamhället” eller idrottenssamhällsnytta. Det är inte uppenbar humor så där men jag tyckeratt jag har blivit ganska bra på att göra humor som är båderolig, och förhoppningsvis tänkvärd om sånt, säger han till Nyheter24.

Just nu är han föräldraledig, men annars håller han på att skriva sin doktorsavhandling i sociologi. Något som självklart påverkar honom även som komiker.

– När jag började med stand up,eftersom att jag har bakgrunden som samhällsvetare, så började jagprata väldigt mycket om politik. Samtidigt kände jag att jag på ettsätt gömde mig lite bakom att prata om stora skeenden, samhälleoch politik istället för att prata om mig själv. Det är inte såatt man ska prata om sig själv, men de senaste två åren har jagutvecklats så att jag kan prata om mitt liv och göra det roligt.

"Jag är feminist"

Är man småbarnsförälder och pratar om sitt liv så pratar man ofrånkomligen en del om just livet som småbarnsförälder. Det går helt enkelt inte riktigt att undvika när man skaffar sig barn och familj.

– Då börjar man fundera dels över hurman själv förhåller sig till hela den biten. Att bli äldre, attfå barn, sex, allt det här som folk liksom funderar över. Och sen,kan man binda ihop det med överbyggande samhällsfrågor, det tyckerjag är väldigt kul. När stand up är bra så ska det delsvara asroligt, det är grundläggande, men sen kan det också fåvara så att man ger ett nytt perspektiv eller får publiken attkänna att det är fler som har tänkt på det här men inte sattihop det.

Samtidigt så gäller det att inte dunka in sina åsikter.

– Jag är feminist. Alltså på riktigt,jag är feminist och jag tycker att vi ska fixa till samhället såatt det blir blir bättre för kvinnor så löser sig mycket annat.Det är min grundläggande hållning. Men om jag säger att jag ärfeminist inför en publik som jag inte riktigt känner så kommervissa att rygga tillbaka och andra kommer att tycka att det är bra.Det gäller att inte trycka ner sina åsikter i halsen på folk utanatt i stället gå vidare och försöka få dom att tycka att ”dethär är roligt och intressant” och genom humorn få folk att tänkatill kring det.

Svårt men viktigt med politisk humor

Ett arbetssätt som han inte är direkt ensam om på den svenska komikerscenen, han nämner själv Soran Ismail och Magnus Betnér som jobbar med liknande metoder. Erik är också noga med att inte på något sätt börja exkludera vissa delar av publiken.

– Jag är väldigt, väldigt långt från sverigedemokrat men numera om man går på en stand up-klubb så kommer det förmodligen att sitta någon sverigedemokrat i publiken och det får man hantera. Om man ska skämta politiskt så ärdet rätt viktigt att man inte kan separera själva humorn från detpolitiska. För i politisk humor som är bra, där sitter det roligaoch det politiska ihop. Man kan liksom prata skit om sverigedemokrater och sen säga att deras föräldrar är syskoneller något, bara som ett exempel, då har man separerat självaskämtet från åsikten och det är rätt dumt. Det tycker jag attman ska låta bli. Man ska försöka göra humor som är rolig ochpolitisk i ett om man ska göra politisk humor. Tricky, men viktigt.

Det låter svårt.

– Ja, väldigt svårt. Men det är som om man är kritisk mot kungahuset till exempel. Det har ju gjorts extremt mycket humor som handlar om kungen och hur han är och så vidare. Det är svårare att göra humor som är kritisk med hela idén om monarki, tänker jag. Man kommer ingenvart med att påpeka hur kungen är, förutom att det kanske är roligt.

Undviker att ljuga på scenen

En hel del komiker jobbar mycket med att plocka fram en scenpersonlighet. Erik gör tvärtom, han jobbar mer med att få sin vanliga personlighet på scenen.

– Jag försöker att vara mig själv påscenen. Men så kände jag ju inte när jag började med stand up.Man får inte riktigt syn på hur man framstår på scenen heller.Eftersom att jag har akademikerbakgrund så kan jag, det vet jag,låta lite von oben. Det funkar inte i stand up. Man måste kännasautentisk och det har jag fått jobba på litegrann och klura på.

Lite lurigt eller?

– Jag tycker inte det nu. Jag har en policy att jag försöker ljuga så lite det går på scen. Pratar jag om mina barn, då heter dom Axel och Klara, för dom heter det. Jag skruvar inte såna grejer alls. Därför att dels så kommer jag lättare ihåg vad jag ska prata om och dels så märks det då att man är sig själv så mycket det går. Jag tycker att fler komiker borde försöka anamma det, ljug så lite det bara går.

Vad skruvar du för någonting?

– Man gör ju skeenden mycket merdramatiska än vad de egentligen är. Man kan säga, som ett exempelbara, att få barn nummer två, det tycker många människor ärnästan större än att få barn nummer ett för det blir plötsligtmycket, mycket jobbigare. Jag ångrar förstås inte att vi har tvåbarn men man kan ändå säga på scenen att ”hörrni, ni vet detdär med att skaffa ett barn till när man redan har ett? Gör intedet.” Det tycker ju alla tvåbarnsföräldrar är väldigt roligt.Såna grejer kan man skruva. Men det är ju för att man tar dom härgrejerna som är lite ångestladdade eller jobbiga och sen skruvarman upp det ordentligt så att det blir liksom övertydligt.

– Jag är ju snart 40, jag fyller 40 nästa år, jag tycker att det är så fantastiskt kul att jag fortfarande utvecklas. På många andra områden tycker jag att jag peakade när jag var typ 30 . Fysiskt är det ju så också. I nån mening när man är ung så är man möjligen kvickare i skallen också.

Det har jag inte märkt. 

– Med längre perspektiv så kanske man känner det och det är förbannat kul att hitta något som man kan utvecklas i, om det är stand up eller något annat. Sen när det gäller stand up, och det tror jag verkligen på, så kan man bli bättre under hela livet.

Vad hoppas du på nu inom den närmsta framtiden. Förutom att det ska gå bra med familjen och så. 

– Jag känner att jag håller på attutvecklas, och jag hoppas att det fortsätter så. Jag känner attjag bara blir bättre och bättre. Det är väldigt roligt. Jag villut, alltså ut och uppträda, det spelar ingen roll var. Det är juvalår nästa år och man börjar märka det att det börjar bli litemer politiskt även på humorscenen och det är alltid roligt. Senvill jag bli klar med den här avhandlingen.