Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

De seglar jorden runt: "Behöver inte förbereda sig så mycket"

- 15/02/2014, 18:30 -
En världsomsegling över haven.
1 av 11

En världsomsegling över haven.

Privat

Ibland kan man ta det lugnt, även på en världsomsegling.
2 av 11

Ibland kan man ta det lugnt, även på en världsomsegling.

Privat

Schysst påhälsning vid båten.
3 av 11

Schysst påhälsning vid båten.

Privat

Klättring i Galicien.
4 av 11

Klättring i Galicien.

Privat

Livet på en pinne, i Karibien.
5 av 11

Livet på en pinne, i Karibien.

Privat

Lite schysst fiske, mitt på Atlanten.
6 av 11

Lite schysst fiske, mitt på Atlanten.

Privat

Compact living.
7 av 11

Compact living.

Privat

Melvin Svensson.
8 av 11

Melvin Svensson.

Privat

Markus Larsson.
9 av 11

Markus Larsson.

Privat

Staffan Möllerström
10 av 11

Staffan Möllerström

Privat

Thobias Pettersson.
11 av 11

Thobias Pettersson.

Privat

Det började som en dagdröm. Nu seglar fem killar jorden runt – utan att planera speciellt mycket.

TOBAGO. För lite mer än fem månader sedan gav de sig av. Nu befinner sig Melvin, Markus, Thobias och Staffan från Nynäshamn i Karibien efter en lång seglats. Och de ska längre, jorden runt för att vara exakt.

– Vi har hört att det tar ungefär2-3 år. Vi har också pratat med folk som det tog 10 år för men sålång tid får det inte ta, skriver de till Nyheter24.

Det hela började med att Melvin och Markus pratade om att det inte hände något. Samma gamla vanliga liv, jobb och sömn, utan tid att göra något kul. Där och då föddes tanken på en världsomsegling, ett liv utan några måsten.

"Ingen erfarenhet"

Ett par månader senare fick Thobias höra tals om idén, tände till direkt och snart hade de köpt en segelbåt att träna på.

– Avjust segling så hade vi ingen erfarenhet överhuvudtaget, vi hadehört att man tar sig fram med segel men vi hade ingen aning om hur.När vi köpte våran första båt för två somrar sedan i Kalmar ochlyckades vi segla upp den hela vägen hem till Nynäshamn.

Senare klev även Staffan ombord, och efter lite mer pengasparande och pluggande kunde resan inledas.

– Detbästa är att vi känner oss fria, inga måsten och räkningar somligger på en. Sen självklart alla coola platser vi får se i domolika länderna, till exempel klättringen i Galicien.Detsämsta är alla problem som kommer upp hela tiden med båten,motorhaveri, revor i seglen, vindroder som släpper. Det finns helatiden nånting att reparera och vi har en knaper budget till detta sådet är nog det jobbigaste.

"Mäktig känsla"

En resa över haven innehåller föga förvånande också en del andra fina upplevelser.

– Valar, delfiner och mareld är det blanddet häftigaste vi sett. En väldigt mäktig känsla är att varaexakt mitt på Atlanten i en liten 10 metersbåt, där ingen kanhjälpa en och vi är helt ensamma.

Bråkar aldrig

Det är rätt lätt att få för sig att det kan bli en hel del slitningar om man är ett litet sällskap som under en längre tid befinner sig isolerade från allt och alla, men det är ingenting som killarna själva märkt av.

– Helatiden får vi frågan om vi bråkar, men än så länge har detverkligen inte varit något problem. om man vill vara lite för sigsjälv får man lägga sig i förpiken och varva ner. Vi har riktigtkul tillsammans.

Berätta lite om hur en vanlig dag på båten ser ut!

– När vi är till sjöss så kör vi vaktpass, som innebär attman har vakten i 4 timmar och är ledig i 12, en vanlig dag vaknarman och äter någonting sedan läser man böcker, badar, solar,fiskar och snackar om allt möjligt. När vi är i hamn så är vinästan bara i båten när vi ska sova, för det mesta så försökervi träna och utforska dom olika platserna vi är på.

Skulle ni rekommendera andra att göra samma sak?

– Absolut!Vi har slitit många kvällar och helger för att ens spara ihop tilldetta och det är värt det varenda sekund. Man får uppleva såmycket. Ett tips är faktiskt att man behöver inte förbereda sig såmycket som man tror, mycket kan man fixa på vägen!