Fredag 1 Jul
Stockholm

Till slut var det inte två kriminella som de avrättade utan en artist och en pastor

Myuran och Ivar tillsammans i fängelset.
1 av 3
Myuran och Ivar tillsammans i fängelset. Foto: Privat bild
Myuran utbildade sig till konstnär.
2 av 3
Myuran utbildade sig till konstnär. Foto: Privat bild
Myuran målade av Ivar.
3 av 3
Myuran målade av Ivar. Foto: Privat bild

Ivar var nära vän med två män som efter tio år i hemska indonesiska fängelser till slut avrättades.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

År 2005 greps Myuran Sukumaran och Andrew Chan tillsammans med sju andra på paradisön Bali i Indonesien. De nio som greps var alla från Australien och de kom att kallas “The Bali Nine”. Myuran och Andrew ansågs ha varit ledare i ett drognätverk som smugglade heroin till Australien, och båda dömdes till döden.

För snart två veckor sedan avrättades de genom att bli ihjälskjutna. Norrmannen Ivar Schou var personlig vän med både Andrew och Myuran, och i en intervju med Nyheter24 berättar han om de två männen, hur det är att vara vän med någon som är dödsdömd, och hur han går vidare i livet efter avrättningen.

Ville förbättra de hemska fängelserna

Åren när Myuran och Andrew greps och dömdes jobbade Ivar som lärare på ett norskt college placerat på Bali. Han var också intresserad av att på något sätt förbättra situationen i de hemska fängelserna på ön. Under ett besök i ett av dessa fängelser träffade Ivar på Myuran.

– Myuran var en väldigt kreativ, sympatisk och karismatisk person. Vi fick en god kemi direkt. Vi började prata om att göra något för dem som satt i fängelset. Så jag började hålla undervisning i filosofi, säger Ivar till Nyheter24.

Fängelserna i Indonesien är kända för att vara väldigt tuffa, med mycket våld och hemska förhållanden. Trots det lyckades Ivar, Myuran och Andrew förbättra situationen på många sätt.

– Vi lyckades eftersom fängelsedirektören verkligen tyckte om Myuran. Han hade skapat fred och försoning i fängelset som innan var väldigt våldsamt. Andrew och Myuran hade en väldig inre styrka. Många går under och det finns stor tillgång till heroin i fängelset. Men de gjorde helt tvärtom, de jobbade mot narkotikan och våldet och försökte hjälpa de som förstördes av drogerna.


Ivar blev avmålad av Myuran. Bildkälla: Privat bild

Utbildning i fängelset

De båda killarna utbildade sig också i fängelset. Innan kunde ingen av dem egentligen någonting, de var omogna killar som gillade pengar och bilar. Men i fängelset blev Myuran en erkänd artist och han målade många tavlor som speglar lidandet i fängelset.

– Myuran kunde inte måla innan fängelset, men där lärde han sig med hjälp av frivilliga lärare. Och när han väl hade lärt sig fortsatte han att lära andra fångar. Flera av dem är i dag fria och försörjer sig på konsten, något som Myuran lärde dem.


Myuran med några av sina tavlor. Bildkälla: Privat bild

Andrew utvecklade i fängelset en djup kristen tro, och han utbildade sig till pastor. Som pastor tog han hand om den kristna församlingen i fängelset, och han ordnade också kurser i första hjälpen och matlagning.

– De två skapade möjligheter för de andra, möjligheter att överleva efter fängelset. De byggde helt enkelt upp ett rehabiliteringssystem genom utbildningar, något som inte hade funnits innan.

Australien är medskyldiga

De nio personerna från Australien greps i Indonesien efter ett tips från australisk polis. Detta trots att polisen i Australien visste att risken för dödsstraff var hög. Att Andrew, Myuran och de andra inte greps och dömdes i Australien upprör Ivar mycket.

– De exporterade dödsstraffet till Indonesien eftersom killarna inte kunde dömas till döden i Australien. De ville inte lägga resurser på att göra arbetet själva, därför är Australien medskyldiga till mina vänners död.

Men ansvaret för att Myuran och Andrew nu är döda faller såklart hårdast på Indonesien. Ivar anser att de hårda straffen i Indonesien är fel väg att gå och inte bidrar till någon lösning.

– Att döda människor för att bli av med narkotikan fungerar inte. Andrew och Myuran hade kommit ut ur fängelset med utbildning och arbete, de hade kunnat göra mycket gott för samhället. Att de dödades får bara negativa konsekvenser, det minskar inte narkotikan.

Indonesisk dubbelmoral

Ivar pekar också på den oerhörda dubbelmoralen som de indonesiska myndigheterna visar genom hur de agerar, genom att avrätta människor som verkligen har förändrats.

– De blev väldigt imponerade av rehabiliteringen som Andrew och Myuran hade byggt upp och nu vill de införa det på fler ställen. De har alltså lyckats rehabilitera sig själva och andra och myndigheterna vill använda deras metoder, samtidigt som de dödar dem. Det är bisarrt och svårt att förstå.


Myuran och Ivar tillsammans i fängelset. Bildkälla: Privat bild

Myuran och Andrew har under sin tid i fängelset berört många människor, och Ivar är en av dessa människor som har förändrats av mötet med de två avrättade vännerna.

­– Jag är mer känslig idag och har större förståelse för vad begreppet kriminell betyder. Människor kan verkligen förändras och ingen föds till att bli kriminell. Till slut var det inte två kriminella som de avrättade utan en artist och en pastor.

Vad tycker du om dödsstraff?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.