Stockholm

Therese, 28: "Jag sålde mina använda och otvättade trosor"

1 av 5
. Foto: Giphy/TT Bild
En helt vanlig säljesannons slutade med att Therese sålde mer än hon hade räknat med.
2 av 5
En helt vanlig säljesannons slutade med att Therese sålde mer än hon hade räknat med. Foto: TT BILD
En kväll tog Therese emot den okända mannen på sitt jobb på en förskola i Stockholm.
3 av 5
En kväll tog Therese emot den okända mannen på sitt jobb på en förskola i Stockholm. Foto: TT bild
Mannen som ringde på Therese annons var ute efter något helt annat än hennes tröjor och byxor.
4 av 5
Mannen som ringde på Therese annons var ute efter något helt annat än hennes tröjor och byxor. Foto: TT bild
Mannen gav tydliga direktiv till Therese via telefon om vilka önskemål han hade.
5 av 5
Mannen gav tydliga direktiv till Therese via telefon om vilka önskemål han hade. Foto: TT bild

Det började med vanlig klädannons på en stor köp- och säljsida på nätet. Snart sålde den gifta småbarnsmamman sina använda underkläder och tog emot en främmande man på en förskola där hon jobbade.


Läs mer

– Jag och min man hade det väldigt dåligt ställt den månaden, berättar Stockholmstjejen Therese, 28 år, exklusivt för Nyheter24. Jag la ut en annons med mina egna kläder på en stor köp- och säljsida. Det var vanliga tröjor och byxor bara, inga bilder alls på mig.

Snart ringde en man som var intresserad av kläderna. Han frågade en del om storlekar och passform. Therese tänkte att det säkert bara rörde sig om en man som gillar att klä sig i kvinnokläder, inga konstigheter. Hon svarade tillmötesgående på hans frågor.

Därefter fick Therese frågan om hon hade några trosor eller strumpbyxor till salu. Fortfarande övertygad om att han skulle använda kläderna för eget bruk, svarade hon bara kort och bestämt nej.

Men samtalet skulle nu komma att ta en helt ny vändning, när mannen undrade om hon kunde tänka sig att sälja sina egna underkläder till honom, för 500 kronor. Kravet var att trosorna skulle vara använda och otvättade.

Pengarna fick Therese att bortse från alla risker

Han sa att han kunde möta Therese vid tunnelbanan i den populära Stockholmsförorten där hon bor. Det var viktigt för honom att det skedde på en öppen plats där hon kände sig trygg.

Den främmande mannens erbjudande fick tankarna att snurra hos Therese efter deras samtal. Familjen var verkligen i desperat behov av pengar och det fick henne att helt bortse ifrån alla tänkbara risker.

Hennes egen man hade ett lågavlönat jobb. Själv var hon med i en vikariepool inom barnomsorgen, med bara några enstaka arbetstillfällen varje vecka. Det hände ofta att hon fick välja bort måltider för egen del, för att familjens två små barn skulle kunna äta sig mätta.

Bildkälla: TT Bild

Therese skakade i hela kroppen när hon väntade på mannen vid tunnelbanan, med trosorna i en liten påse från Apoteket.

– Jag tog ett par vanliga trosor jag hade hemma och gnuggade dem lite mot armhålan bara. Det kändes som att jag hade samvetet fritt då, på något sätt.

Gav honom sina använda trosor under arbetstid

Snart kom en välklädd man gående mot henne, det halvlånga håret var prydligt bakåtkammat. Han gjorde ett hastig nick mot hennes påse, affären var snabbt avklarad.

Senare samma dag ringer mannen upp henne igen. Han klagar över att han inte känner någon lukt från trosorna. Nu säger han sig plötsligt vara villig att betala 500 kronor till, för trosor som verkligen luktar ordentligt.

– Det enda jag brydde mig om var pengarna och familjens överlevnad. Så jag bar ett par trosor sen en hel dag på jobbet. Mitt i verksamheten sprang jag ut till honom och fick ytterligare 500 kronor i handen. Till min sambo sa jag bara att jag hade vunnit pengar på en Trisslott.

Via ytterligare ett telefonsamtal från samma man, erbjuds hon snart 1 000 kronor för ett par använda strumpbyxor. Therese skulle enligt hans instruktioner ta emot honom på jobbet efter arbetstid och dansa framför honom, iförd strumpbyxorna.

Utför lapdanceförskolan efter stängning

– Jag gjorde det. Jag var så naiv. När det sista barnet hade gått hem från förskolan där jag vikarierade, så kom han dit. Han var väldigt dominant och krävande, jag skulle dansa exakt som han ville.

Mannen var väldigt tydlig med att han inte ville ha någon fysisk kontakt alls, han tog inte ens på sig själv, vilket hon hade räknat med att han skulle göra. Han ville bara se på när hon dansade, iförd strumpbyxor.

– Jag vet inte varför, men jag hade inte en tanke då på att han skulle kunna skada mig. Han höll sådan distans. Men sen visade det sig att han bara hade 300 kronor på sig, i stället för de 1 000 kronor vi hade kommit överens om. Det var det enda han gav mig, sen åkte han.

Tänkte inte alls på konsekvenserna

Efter mötet på förskolan fortsatte mannen höra av sig, men nu blockerade Therese hans nummer. Snart kom ångesten krypande. Det slog henne först i efterhand vad som hade kunnat hända.

Bildkälla: Giphy

– Där och då tänkte jag inte alls på konsekvenserna gällande mig själv eller jobbet, jag var helt uppe i det jag gjorde. Jag tänkte bara på pengarna. Vi hade det så fruktansvärt dåligt ställt. Jag drömde om att ha råd att ge barnen glass på helgen.

Några år har gått sedan hennes möten med mannen. Therese är anställd nu inom barnomsorgen. Hon och hennes man kämpar fortfarande med att få pengarna att räcka till.

Tror du att du kommer att göra något liknande igen?

– Min tystnad nu innan jag svarade blev väl ganska talande antar jag, skrattar Therese till lite uppgivet. Det är klart att jag funderar på det en del, varje gång när pengarna börjar sina. Men är det verkligen värt att riskera hela min familj och mitt jobb för 500 kronor?

Therese medger också att det självklart handlade om att bli bekräftad.

– En okänd människa tyckte att jag luktade gott, att jag var sexig. En trött småbarnsmamma. Det hände absolut ingenting fysiskt oss emellan, men jag kände mig sedd. Jag behövde kanske både det och pengarna lika mycket just då.

Therese vet än idag inget alls om mannen som betalade för hennes använda underkläder. Hon vet inte hans namn och hans nummer upphörde ganska omgående efter att hon slutade svara på hans samtal.

Vad skulle du vilja ge för råd till någon i liknande situation?

– Tänk tio steg längre. Den som verkar harmlös till en början och bara vill köpa dina underkläder, den personen kanske inte enbart nöjer sig där. Det eskalerar så lätt. Du pressas till att börja tänja på dina egna gränser. Det går snabbare än du tror och det är inte värt det. Jag hade nog bara ren tur som inte råkade mer illa ut.

Fotnot: Namnet Therese är fingerat.

Skulle du kunna tänka dig att sälja dina begagnade underkläder?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.