Viktor Adolfsson, nyhetsredaktör
1 av 2
Viktor Adolfsson, nyhetsredaktör
Fredrik Mattsson trädde fram på onsdagen inför ett stort pressuppbåd.
2 av 2
Fredrik Mattsson trädde fram på onsdagen inför ett stort pressuppbåd. - Foto: BERTIL ERICSON / SCANPIX

Tack, Fredrik Mattsson

Han fick alla att tro att det fanns förfalskade mynt i omlopp som smädade kungen. Det här är Viktor Adolfssons tackbrev till Fredrik Mattsson.


Viktor Adolfsson

Viktor Adolfsson är nyhetsredaktör på Nyheter24 med fokus på politik och internet. På torsdagar skriver han kolumn. 

Följ honom på twitter @viktorado .

Hej Fredrik,

Till att börja med vill jag bara säga att du är ett jävla geni. Att plantera ut de så kallade "horkarlsmynten" hos bekanta som sedan gick till den lokala dagstidningen var fullkomligt briljant. Det finns inget som de rikstäckande medierna gillar så mycket som en vanlig privatperson som hittat något anmärkningsvärt och visar upp det i en lokaltidning.

Jag älskar hur du använde vår egen medielogik mot oss.  Du visste att min yrkeskår skulle gå i fällan direkt, ja till och med gräva i sina egna plånböcker i jakt på mynten - precis som min egen chef.

Att vi blev lurade var dock inte bara roligt utan visade också på en mycket stor svaghet som blir vanligare och vanligare - "kolla aldrig en bra story". Nu kanske vi inte ska slå på stora trumman direkt nästa gång en helt vanlig Svensson hittat något sensationellt. Om hela det här projektet leder till ökad källkritik i framtiden så tackar jag dig för det.

Som du sa på presskonferensen - begreppet "vår horkarl till kung" har blivit folkligt. Det är sant och sjukt på samma gång. Inga åtal kan få det att försvinna.

Du heter Karl Fredrik Mattsson och du hade en idé. Den underhöll oss och lurade oss på samma gång. Tack för det.

PS. Hälsa din bror Andreas att jag gillar hans musik. DS.

/Viktor

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!