Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Justice for the 96

- 13/09/2012, 13:40 -
Viktor Adolfsson.
1 av 2

Viktor Adolfsson.

23 år senare publicerade The Sun den verkliga sanningen.
2 av 2

23 år senare publicerade The Sun den verkliga sanningen.

Faksimil

Sanningen om Hillsboroughkatastrofen är avslöjad. Nyheter24:s Viktor Adolfsson skriver om vad vi i Sverige kan lära av historien.

I går blev jag ledsen, glad, förbannad och hoppfull på samma gång. Jag läste om Hillsborough Independent Panels rapport om vad som egentligen låg bakom katastrofen på Hillsborough Stadium den 15 april 1989. 96 människor, supportrar, miste livet - i 23 år väntade deras familjer på sanningen. Nu väntar kampen för rättvisa.

Jag var ledsen för alla anhörigas skull. De som gång på gång blivit trampade på av poliser och politiker som gjort allt för att dölja sanningen och svartmåla deras döda söner, döttrar, pappor och bröder.

Jag var glad för att det äntligen bevisades att ordningsmakten i samarbete med högt uppsatta politiker varit de som ljugit. Äntligen lite ro för de som väntat i 23 år för att få sörja.

Jag var förbannad över att det dröjde så länge.

Jag blev hoppfull eftersom jag såg att det trots all mörkläggning i världen ändå alltid finns hopp om att rättvisa ska skipas.

Med Manchester United som engelskt favoritlag ska det sägas att jag inte har mycket till övers för Liverpool. Men när det kommer till hur supportrar behandlats och behandlas av myndigheterna är laggränserna utsuddade. Något vi även fått se hemma i Sverige där till och med Djurgårdens och AIK:s supportrar gått samman i protest mot politiker, förbund och polis.

I min roll som vice ordförande i en av Sveriges största supporterföreningar vet jag att jag är part i målet. Men det är inte bara vi djurgårdare som kan dra kopplingar mellan inställningen som brittiska medier och allmänhet visade mot fotbollssupportrar efter Hillsborough och den inställning som finns i dagens Sverige. Även mörkläggningen har visat sitt fula tryne när polisen ljugit i yttranden till Justitieombudsmannen.

41 liv kunde ha räddats den där aprildagen i Sheffield. I stället fick de dagen efter läsa att de skulle ha rånat och pissat på varandra. I 23 år har sedan stora delar av inställningen till fotbollssupportrar baserats på en lögn. En lögn som svenska medier och politiker sett som förebild. "Vi ska ha det som i England", sägs det. Det är dags att vakna nu, säger jag.

Justice for the 96