"Jag trodde jag var klar med dig"

En kolumn kan handla om precis vad som helst. Det här är Gabriella Lahti och hennes kolumn vecka 44.


Gabriella Lahti

Gabriella Lahti är nyhetschef på Nyheter24.se

Följ henne på twitter @gabriellalahti   

Läs hennes kolumn vecka 43 här   

Följ hennes blogg här  

Jag fick ett brev:

"Bästa Gabriella,
Nu narrade du mig att svara på ditt mail!
Jag trodde att jag var klar med dig men så var det något i den inledande raden av ditt svar som fick mig att börja fundera. Du skriver; 'Vad tråkigt att du är så missnöjd med artikeln om din arbetsplats'"

Så inleder en person som arbetat på Lundsbergs elitskola (med betoning på elit) sitt elektroniska brev till mig. Han är missnöjd med en artikel jag publicerat "...befriande roligt och skruvat skrivet..." som berättar om anonyma anmälningar, registrerade hos Skolinspektionen, om elever som påstår sig blivit kränkta, våldtagna och utnyttjade på internatet. Men artikeln låter även rektorn på Lundsberg berätta vad han tycker om anklagelserna samt hur han känner angående medias kvicka fingrar som snabbt publicerar feta rubriker om just detta - trots att mycket av det som sagts inte alls bevisats vara sant.

Jag kände givetvis på mig att personalen på Lundsbergs skola inte skulle uppskatta min artikel. Trots att jag lät rektorn svara på tal var det lite känsligt det där med hur mycket han tjänade per år "Det kanske inte är förenligt med god journalistik men jag förstår precis hur du menar! - dålig journalistik, enligt brevskrivaren. 

Han hade även lite åsikter om Jan Guillou men det låter jag bli att ta upp då jag inte känner någon av dessa personer. Bilden jag använt i mitt montage var väldigt konstig den också, tyckte han. Den är nämligen tagen 1993 och är egentligen på Ladugårdbyggnaden vid Lundsbergs Internatskola. De där kanonerna var särskilt intressanta, sade brevskrivaren, och undrade om jag använt mig av Photoshop "Men det gör inget; symboliken är ju mitt i prick!". 

Detta och mycker mer var en nagel i ögat på personen som skrev till mig. Ett faktafel angående boten på en halv mille som egentligen var ett vite hade han faktiskt rätt i och så hade jag råkat skriva Stefan i stället för Staffan en gång. My bad. Men det jag vill komma till, det som faschinerade mig mest av allt i feedbacken jag fick av personen som hade arbetat i 15 år på Lundsbergs elitskola, var den där inledningen:

"Bästa Gabriella,
Nu narrade du mig att svara på ditt mail!
Jag trodde att jag var klar med dig..."

Vi tar det igen:

"Jag trodde att jag var klar med dig..."

På något sätt känns det inte så... elit? Däremot verkar det som Lundsbergs skola har ändrat sig angående en sak. När jag och reporter Matilda Andersson kontaktade samtliga internatskolor i Sverige för att göra hemma hos reportage, var det bara Grennaskolan som öppnade dörren.

Men nu så äntligen "och om du mot all förmodan har vägarna förbi vårt avlägsna hörn av världen så är du naturligtvis hjärtligt välkommen att höra av dig för en guidad visning av Lundsbergs skola" vågar även Lundsberg släppa in Nyheter24. 

Så nej, du är inte klar med mig nu heller. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nio års fängelse för grova brott på hotell

Fem års fängelse – hade 11 ton sprängmedel

Två män i Haparanda döms till fängelse efter att ha förvarat tonvis med sprängmedel utan tillstånd.

Begränsad attack mot Iran – därför skedde den

Flera mål i Iran har attackerats med drönare. Anfallet är enligt amerikanska och israeliska mediekällor Israels svar på Irans attack i helgen.

Ica-butikens kaxiga hån: ”Halstabletter bra mot skånska"

Ica Kvantum Skellefteå ritkar en rejäl känga mot alla skåningar och SAIK:s motståndare Rögle inför SM-finalen i hockey. – Ett säkert vårtecken, säger butikschefen Alexander Björck.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Växjö

"Två personbilar kolliderar i rondellen på Söderleden.", skriver polisen på sin hemsida.

Uppgifter: Israel laddar upp kring Rafah

Israel bombar och laddar nu tydligt upp militärt runt flyktingtäta Rafah, rapporterar Al Jazeera från staden. Det ökar oron för att en stor offensiv är på gång i södra Gazaremsan.