"Vet ni vad era företrädare bloggar om?"

- 22/11/2012, 19:30
Viktor Adolfsson

Viktor Adolfsson

Nyheter24:s reporter Viktor Adolfsson om moderna och omoderna politiker. Håll koll på nätet!

Mycket har förändrats för de politiska partierna i och med nätets ankomst till den politiska arenan. Diskussioner förs inte längre öga mot öga, debatter livesänds vare sig det handlar om riksdagen eller om kommunfullmäktige. Och så har politikerna börjat blogga.

Tidigare har fritidspolitiker i små kommuner lätt kunnat komma undan med kontroversiella åsikter som inte delas av deras parti. Så borde det inte fungera längre - för nu finns det bättre möjligheter att hålla koll. Vi har dock sett gång på gång när det handlar om Sverigedemokraterna och nu senast om Folkpartiet att ansvariga är alldeles för dåliga på att läsa vad deras företrädare tycker och skriver.

Det allra värsta med fallen med Göran Benedicks och Göran Lundbom i min fars gamla hemkommun Gnesta är nog FP-ledningens reaktion. Den första var "jaha, jag läser inte bloggar", den andra "jag har aldrig pratat med karln". De hade alldeles för dålig koll, trots att Göran och Göran varit duktiga på att "skriva av sig" på sina bloggar.

Jag tycker att man ska kunna kräva av politiker med ansvar för ett distrikt, ett län eller en partigrupp att de ska veta vad deras kollegor skriver på nätet. Bara de lär sig hitta bland bloggar och kommentarsfält så är möjligheterna oändligt mycket större än tidigare att hålla partikamrater under uppsikt. Man ska inte komma undan med ett "jag läser inte bloggar", det är inte okej längre.

Allt har blivit lättare i och med internet. Lättare att nå ut med sina åsikter - och lättare att ställas till svars för dem. Det hade inte behövt vara journalister som i det här fallet gjorde det sistnämnda - om FP-ledningen i Södermanland hade varit moderna nog.

Så länge det finns lokala partistyrelser som inte hänger med utvecklingen kommer det att finnas politiker som gör bort sig i bloggar - oavsett parti. Då kommer sanningen alltid fram.