Torsdag 16 Sep
Stockholm

Klubbarna kommer få fortsätta betala polisen

Viktor Adolfsson.
Viktor Adolfsson. Foto:

Idrottsklubbar som är aktiebolag kommer att få fortsätta betala polisen tills det går under. Det tror Nyheter24:s Viktor Adolfsson.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Viktor Adolfsson

Viktor Adolfsson är reporter på Nyheter24 med fokus på politik och internet. På torsdagar skriver han kolumn. 

Följ honom på twitter @viktorado.

I dag var justitieminister Beatrice Ask i riksdagen. Hon debatterade poliskostnaderna för Stockholms elitklubbar som valt att bilda idrottsaktiebolag - AIK, Djurgården och Hammarby. För den som liksom undertecknad tycker att polisen ska betalas via skattsedeln var det inga roliga nyheter.

– Total avgiftsfrihet förespråkar inte jag, sa Ask i en bisats.

Det var en glimt av vad jag tror kommer bli regeringens hållning. Utredaren Björn Erikssons ord väger tungt, men inte tillräckligt. Han vill ha bort polisens fakturor, men jag tror inte att det hjälper. Inte fullt ut i alla fall.

Någon form av kostnad för polisinsatsen lär med allra största säkerhet kvarstå. Anledningen hittar vi bland en rätt stor del av det svenska folket som ser rapportering om våld i samband med idrott och säger "ska mina skattepengar gå till det där slöddret?". 

Ingen eller väldigt få politiker har lyckats lyfta frågan till vad den verkligen handlar om. Om polisens våldsmonopol i Sverige ska uppfattas som legitimt måste verksamheten betalas gemensamt av alla svenska medborgare. Det är därför polisen finns till. För att skydda oss alla.

Det här är ingen fråga om partipolitik eller om idrottsvåld. Senast jag kollade var det inget parti som förespråkar att polisen ska privatiseras. I så fall bör alla vara emot utvecklingen.

Våldet blir heller inte mindre av en miljonnota för poliskostnaderna, det minskar tack vare samarbete med klubbar och supportrar. Ett samarbete som redan brutit ihop på grund av fakturorna.

"Frågan är prioriterad, men" var den fras justitieministern använde mest i debatten mot Ylva Johansson (S). Samtidigt dimper ytterligare miljonfakturor ner på kanslin runtom i Stockholm. Fakturor kammarrätten beslutar ska betalas. Och ska man tro Ask vill hon se en utjämning av lagtolkningen - det vill säga: alla ska betala.

Sammantaget tror jag det slutar med att alla klubbar tvingas betala en del av polisens kostnader vid matcherna. Vad min och alla andra klubbar tvingas skära ned på för att ha råd med det vill jag inte ens tänka på.

Kommentera
Kopiera länk
Dela