Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Albornoz lär inte vara ensam"

- 14/02/2013, 17:25 -
Viktor Adolfsson.

Viktor Adolfsson.

Nyheter24:s Viktor Adolfsson om att ingen tar upp de viktiga frågorna efter domen mot fotbollsspelaren.

I veckan blev Malmö FF:s Miiko Albornoz dömd till villkorlig dom för sexuellt utnyttjande av barn. Därefter har debatten mest handlat om och när han ska få spela igen, ifall klubben gjort rätt som stängt av honom och om domen i sig.

Individen Albornoz och hans snedsteg har stått i centrum. Men jag har inte sett någon fråga sig om han är ensam eller om fler kan ha gjort som honom. Jag är övertygad om att andra också pressat unga tjejer till sex, oavsett om de varit under eller över 15. 

Framför allt är jag övertygad om att nästa generation fotbollsspelare kommer göra om samma fel - helt enkelt eftersom man inte hanterar Albornoz tillräckligt bra. Att hans lagkamrater försökte ringa och övertyga den 14-åriga tjejen om att inte anmäla tyder på att han inte är ensam.

I dag får vi ofta höra om allsvenska spelare som mest spelar Fifa eller fikar när de inte har träning och match. Klubbarna bryr sig alldeles för lite om vad deras spelare gör på fritiden. Då missar man nutida och framtida Albornozfall. Fotbollens lösning är samhällsengagemang - för såväl klubbar som spelare.

Här har vi en spelare som använt sin status som MFF-stjärna för att ragga upp en minderårig tjej. Det är en större smäll mot klubbmärket än något krogbråk. Men när den allmänna inställningen till fotboll är "vi kickar lite kula och har roligt, samhällsproblemen får andra sköta" kommer det hända igen - och igen.

Samma inställning gör att Alexander Gerndt kan spela i landslaget trots att han dömts för hustrumisshandel. Fotbollsrörelsen i Sverige är värdelös på att se sin roll i samhället. Så länge de styrande i förbund och klubbar inte inser det kommer spelare fortsätta ragga på som om inget har hänt.