Stockholm

"Det handlar inte om porr – det handlar om hela jävla internet"

Viktor Adolfsson.
Viktor Adolfsson.

Nyheter24:s Viktor Adolfsson om det brittiska "porrfiltret". Därför är det ett hot mot internet.


Läs mer
Viktor Adolfsson

Viktor Adolfsson är reporter på Nyheter24 med fokus på politik och internet. På torsdagar skriver han kolumn. 

Följ honom på twitter @viktorado.

Den konservativa regeringen i Storbritannien har bestämt sig för att ta krafttag mot nätporren. Vissa inslag förbjuds helt, resten ska sållas genom ett filter som till slut ska innehas av samtliga britter.

För att slippa filtret måste man aktivt gå in och begära det. Dess standardläge kommer vara "på". Så varför är så många så upprörda på David Camerons porrfilter? "Skadligt", "farligt" och "censur" är några av orden som använts.

Det är knappast för att alla är oroliga för att inte kunna hitta porr på internet. Oavsett hur mycket man blockerar, stänger ned, spärrar och filtrerar kommer det alltid att slinka igenom. En vän påminde mig om nätets något skämtsamma "rule 34": "If it exists, there is porn of it. No exceptions".

Men det här handlar ju inte om porr. Det handlar om hela jävla internet. När Storbritannien nu ska börja filtrera nätet med hjälp av olika nyckelord kommer det drabba mängder av sajter som inte alls har några erotiska inslag. Det är så censur fungerar – den slår alltid för brett.

I en värld där en översättare kan dömas för barnporrbrott för tecknade serier vill jag inte ens veta vad som kan anses gå under benämningen "porr" om vi låter konservativa politiker bestämma över internet.

Det finns mängder av problem med porr och framför den industri som byggts upp kring den. Men för att komma till rätta med dessa måste man sikta in sig på rätt mål. Genom att påverka producenter och konsumenter på olika sätt kan man få till nödvändiga attitydförändringar samt bryta strukturer.

Kommer ett inprogrammerat filter göra något av detta? Nej. Man kan inte attackera problemet genom att attackera den tekniska lösning som tar porren till hemmen: Internet.

Det är därför Ung Vänsters Johanna Granbom både har rätt och fel i sin debattartikel på SVT Debatt. Nej, ett porrförbud är inte rätt väg att gå. Men ja, det viktigaste är att diskutera och utbilda om sexualisering.

I Storbritannien (och snart kanske i fler länder) väntar i stället en katt- och råttalek mellan regeringar som vill kontrollera och en internetgeneration som vill vara så fria som möjligt. Precis som vanligt kommer de sistnämnda att vinna.

Och jag är säker på att det i enlighet med "rule 34" redan finns porr om Camerons porrfilter.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.