Sara Haraldsson anser inte att Elisabeth Svantesson bör sitta i regeringen.
1 av 3
Sara Haraldsson anser inte att Elisabeth Svantesson bör sitta i regeringen. - Foto: Karl Lindahl
Svantesson tog över som arbetsmarknadsminister idag.
2 av 3
Svantesson tog över som arbetsmarknadsminister idag. - Foto: SVENSKA DAGBLADET
Hon har tidigare vari informationssekreterare för organisationen ”Ja till livet”.
3 av 3
Hon har tidigare vari informationssekreterare för organisationen ”Ja till livet”. - Foto: SCANPIX SWEDEN

"Oacceptabelt med abortmotståndare i regeringen"

DEBATTARTIKEL. Feministen och statsvetarstudenten Sara Haraldsson tycker att den nya arbetsmarknadsministern inte har något i regeringen att göra.


Om debattören

Sara Haraldsson är feminist och statsvetarstudent.

Hon driver nätverket Maktsalongen samt pratar i den feministiska podcasten "Fan vad fittigt".

Vill du göra din röst hörd?

Tycker du att något saknas i debatten? Vill du göra din röst hörd och påverka?

Mejla en debattartikel till nyheter@nyheter24.se.

Idag har Sverige fått ett nytt statsråd. Elisabeth Svantesson är en engagerad abortmotståndare och har varit informationssekreterare för organisationen ”Ja till livet”. Att det i regeringen numera sitter en engagerad abortmotståndare kan inte vara acceptabelt i Sverige 2013.

Hur varje enskild kvinna känner om sin egen kropp och abort är upp till varje enskild kvinna. Om Svantesson av olika anledningar känner att det är emot hennes trosuppfattning, känsla eller åsikt att göra abort har hon självklart all rätt att välja att inte göra en abort vid en oönskad graviditet. Det finns inga omständigheter där jag anser mig ha rätt att bestämma hur en annan kvinna ska hantera en graviditet. Men här skiljer sig min uppfattning från Svantessons. Elisabeth Svantesson anser sig nämligen ha rätten att tycka något om vad jag ska göra med min kropp om jag skulle blir gravid.

Att arbeta mot fria aborter är inte bara ett försök att, som kvinna, förminska sin egen och alla andra kvinnors rätt att bestämma över sina egna kroppar, det är också ett förminskade av alla de modiga och engagerade människor som har sett till att vi har den abortlagstiftning vi har idag. Framförallt är det ett hån mot alla de kvinnor som inte har valet att göra en abort eller de tusentals kvinnor som varje år dör till följd av olagliga och osäkra aborter.

Även om Svantesson kommer arbeta med arbetsmarknadsfrågor och även om frågor gällande aborträtten inte lär komma upp på regeringens bord under den närmaste tiden så finns det ett starkt signalvärde gällande vilka som sitter i regeringen. Alla människor har rätt till sina egna åsikter och självklart ska denna rätt respekteras. Det innebär dock inte alla åsikter har rätt att representeras i Sveriges regering. Precis som jag inte vill ha personer med främlingsfientliga åsikter i regeringen vill jag heller inte ha personer med kvinnofientliga åsikter i regeringen. Att personen med dessa åsikter i detta fall själv är en kvinna är på intet sätt en förmildrande omständighet.

Jag är en stark förespråkare för systerskap och för att kvinnor ska hålla varandra om ryggen, även om vi tycker olika. Min gräns för systerskap går dock vid kvinnor som vill göra det sämre för andra kvinnor just för att de är kvinnor. Därför hoppas jag nu att både Svantesson och Reinfeldt inser att det oacceptabla i detta och korrigerar detta misstag.

Sara Haraldsson

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!