Nyheter24:s Viktor Adolfsson.
Nyheter24:s Viktor Adolfsson.

"Om den halshuggna visar brösten – då jävlar vaknar Facebook"

Nyheter24:s Viktor Adolfsson skriver om att Facebook återigen tillåter halshuggningsvideos. Varför är våld så mycket bättre än lite naket?


Viktor Adolfsson

Viktor Adolfsson är reporter på Nyheter24 med fokus på politik och internet.

Följ honom på twitter @viktorado.

Here we go again.

Ni kan det vid det här laget. Facebook – ni vet det sociala nätverket som tar ner bilder på gifta homosexuella män eller något som ser ut som kvinnobröst? De har slagit till igen – den här gången med att ta bort ett strikt förbud mot halshuggningsvideos.

Ja, nu är det alltså fritt fram att lägga upp klipp där en person blir avrättad genom halshuggning. Vi får anta att ingen försökt lägga upp ett klipp på en naken kvinna som halshuggs för då lär den väl ha plockats ned direkt. Om den halshuggna visar brösten – då jävlar drar maskineriet igång.

Det aktuella exemplet med halshuggningen har tagits upp av brittiska BBC. Där har tiotusentals personer delat och spridit videoklippet med rubriken (översatt från engelska): "Utmaning: Klarar du att se filmen?".

Facebook har en åldersgräns på 13 år. Filmen hade på måndagen fått över 18 000 delningar. Jag vill inte ens veta hur många barn som tittat på när kvinnan i klippet halshuggs.

Sedan i maj fanns det ett förbud som verkade följas hyfsat konsekvent. Men nu har det sociala nätverket ändrat i sin policy och tar endast bort klipp där våld glorifieras. När det gäller ett halshuggningsklipp som detta menar företaget att användarna ska ha chans att kunna sprida och fördöma innehållet.

Så när sajten Gizmodo frågar en talesperson varför klippet får ligga kvar blir svaret en jämförelse med händelserna vid Boston Marathon. Då spreds en bild flitigt på Facebook där en man syntes som fått sina båda ben bortsprängda. Med en annan policy hade också den bilden plockats ned, menar dem.

"Vi är definitivt medvetna om att det här inte är den perfekta policyn", säger talespersonen.

Frågan är ju dock fortfarande varför ett blottat kvinnobröst skulle vara värre att se än en halshuggning. För så har det nästan alltid varit. När det kommer till nakenhet och sex verkar det råda total nolltolerans. När det kommer till kvinnohat, mobbning, kränkningar och uthängningar agerar man bara när medierna börjar höra av sig eller när annonsörer drar.

Ibland föreställer jag mig Facebook som en amerikansk soldat från sydstaterna. Favoritpresidenten är George W Bush, kvinnor hör hemma i köket, nakenhet är det värsta som finns, man får bara ha sex efter äktenskap och tortyr av fångar är helt okej.

Facebook är i dag en rejäl maktfaktor inte bara på nätet utan också inom amerikansk politik. Grundaren Mark Zuckerberg är vän med liberale presidenten Barack Obama men stödjer flera konservativa republikanska initiativ. Han har med egna jättedonationer räddat ett helt skolsystem i Newark.

Trots allt är Facebook faktiskt en del i en amerikansk maktapparat som på andra håll, långt bort från statusuppdateringar och likes, fängslar personer på en kubansk ö utan rättegång eller dödar civila med drönare i Mellanöstern. Och då har jag inte ens nämnt övervakning och NSA.

Det är kanske inte konstigt att de tycker att det är värre för barn att se ett naket kvinnobröst än en avrättning.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Man hotade sajt – polis hittade stor mängd knark

Ja till Ukrainastöd – Biden lovar vapen i veckan

1 timme sedan
Senaten i USA:s kongress säger som väntat ja till ett stöd på nära 61 miljarder dollar till Ukraina. Kiev har väntat på stödet sedan i höstas för att stå emot Rysslands anfallskrig.

Rysk robotattack mot Charkiv

1 timme sedan
Minst två personer vårdas för splitterskador efter en rysk robotattack mot storstaden Charkiv i nordöstra Ukraina, uppger borgmästare Ihor Terechov.

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

2 timmar sedan
Säpo föreslår att tjänstepersoners namn bör anonymiseras i offentliga beslutshandlingar. Enligt myndigheten skulle beslut utan namn bättre skydda individer och stat mot bland annat gängbrottslighet, rapporterar Sydsvenskan.

Misstänkt grovt brott i Södertälje

idag 00:46
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

igår 22:54
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.