"Låt kvinnorna bestämma över sina egna kroppar"

- 15/11/2013, 19:18
Gustav Holmström.

Gustav Holmström.

Emma Malmlöf

Nyheter24:s Gustav Holmström om en ständigt debatterad fråga.

Det är debatt om aborter. Igen. Det är, precis som vanligt, en tämligen tröttsam sådan. Mest eftersom att det bara är samma åsikter som släpas fram gång på gång.

Och av samma människor såklart. För det är ju så det funkar.

Varje gång så påpekas det också, av väldigt många människor, att män inte borde uttala sig i frågan. Vilket också är tröttsamt.

I just det fallet inte för att de har fel, utan för att de har rätt. Män borde inte uttala sig om aborter, helt enkelt. Vilket väl förvisso också är ett uttalande, men det är ett uttalande om debatten och inte om kärnfrågan.

Jag är också högst medveten om att jag inte direkt är först med att torgföra den här åsikten men det tåls att upprepa den flera gånger.

För trots alla dessa påpekanden så är det ständigt väldigt många män som känner att de behöver lite tid i rampljuset för att föra fram sina ogrundade teorier.

Jag som man är helt enkelt inte kapabel att säga något om den, nämligen. Det beror inte på att jag är dum eller obildad. Det beror inte heller på att jag skulle vara någon form av ultrafeminist.

Det beror bara på att jag helt enkelt inte kan veta. Det är inget konstigt i det. Det är bara som det är.

För jag kan inte ha en välgrundad åsikt i frågan, jag vet inte ens vilken min åsikt är. Min enda åsikt är att kvinnorna själva måste få bestämma.

Därför väljer jag att knipa igen och låta de som verkligen vet något om frågan uttala sig.

Alltså kvinnorna.

Det är nämligen de som kan bli gravida, och i slutänden också välja att genomföra en abort. Eller inte.

Låt dem bestämma över sina egna kroppar.