"Är Jimmie Åkesson överskattad?"

- 18/11/2013, 10:44
Nyheter24:s Viktor Adolfsson.
1 av 4

Nyheter24:s Viktor Adolfsson.

Linus Bylund (i bakgrunden) och Jimmie Åkesson.
2 av 4

Linus Bylund (i bakgrunden) och Jimmie Åkesson.

HENRIK MONTGOMERY / TT BILD

SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand var kritisk och antog att Åkesson felciterats.
3 av 4

SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand var kritisk och antog att Åkesson felciterats.

Lars Pehrson

Kasselstrand och Åkesson har länge varit motparter i en intern konflikt inom Sverigedemokraterna.
4 av 4

Kasselstrand och Åkesson har länge varit motparter i en intern konflikt inom Sverigedemokraterna.

SCANPIX / Montage

Nyheter24:s politiske reporter Viktor Adolfsson om utspelet som blev ett "förtydligande". Gjorde Jimmie Åkesson en omvänd Billström?

"SD redo tala tyst om invandringen". Så löd rubriken på en lång intervju med Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i söndagens Svenska Dagbladet.

Det dröjde inte länge innan i stort sett samtliga medier rapporterade om intervjun med ungefär samma vinkel. Samtidigt blev väljarbasen allt mer upprörd – varför ge upp invandringsfrågan? SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand, som länge legat i konflikt med moderpartiet, såg det öppna målet – och sparkade in bollen:

– Jag utgår ifrån att Jimmie inte menar det så som det har framställts. Det måste ha skett ett missförstånd eller att han har blivit felciterad, sa han till Aftonbladet.

I partiledningslägret blev det snabbt upprört. Så här twittrade Åkessons pressekreterare Linus Bylund vid elvatiden:

I ett av svaren kallar Richard Jomshof, kriminalpolitisk talesperson, Aftonbladet och Expressen för "skittidningar". Framåt kvällen gick Åkesson ut med ett förtydligande.

Så vad sa han egentligen i den där SvD-intervjun? Det här:

– Jag säger nu: Om ni har problem med att prata om invandringspolitiken, så kan vi prata om något annat, helt förutsättningslöst.

Och sedan:

– Om positionerna är låsta, och man hänvisar till den frågan, då kan det vara en öppning för långsiktig dialog att börja med att prata om något annat. Det tror jag att alla vinner på. Sedan är det klart att jag inte kommer att släppa invandringspolitiken, den är viktigast för våra väljare.

Frågan jag måste ställa mig är följande: Är Åkesson överskattad? Har vi övervärderat hans förmåga att spela politiskt strategispel?

Även om han lämnar en brasklapp i slutet måste han ha förstått att intervjun skulle vinklas på det sättet. Antingen är han inte så smart som han verkat – eller så var det här en så kallad testballong. Eller "en omvänd Billström", om man så vill.

I moderata led brukar ju ofta migrationsministern Tobias Billström göra utspel om hårdare krav på invandrare. Sedan gör han själv och statsminister Fredrik Reinfeldt ett "förtydligande". Syftet? Att känna av stämningarna i de egna leden och bland väljarna.

Nu vet Åkesson definitivt att hans väljare, eller hans partikamrater, inte kommer att acceptera att han väljer att prata om annat än invandring.

Jag är däremot övertygad om att han kommer att komma undan med utspelet och efterspelet till detsamma. Det är ju de stora stygga mediernas fel att hans citat misstolkats. En förklaring hela väljarbasen accepterar. Den passar perfekt in i deras världsbild.

Frågan är dock om Åkessons första strategiska miss kan utnyttjas av hans interna kritiker. De som verkligen vill "tala klarspråk" om invandringen.

Oavsett vad kommer det nog att dröja till nästa gång han testar deras tålamod.