Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Det är bättre att lyssna än att ta avstånd"

- 28/11/2013, 15:20
Nyheter24:s Viktor Adolfsson.
1 av 3

Nyheter24:s Viktor Adolfsson.

Timbuktu vid mikrofonen.
2 av 3

Timbuktu vid mikrofonen.

Faksimil från videon till Svarta duvor & Vissna liljor/SVT.se/PSL

Timbuktu och Sebbe Staxx rappar om Sverigedemokraterna.
3 av 3

Timbuktu och Sebbe Staxx rappar om Sverigedemokraterna.

Faksimil från videon till Svarta duvor & Vissna liljor/SVT.se/PSL

Nyheter24:s politiske reporter Viktor Adolfsson om Kartellen och Timbuktus låt om SD. Är det inte bättre att lyssna?

I går kom den – chocken över att Kartellen gjort en hotfull låt om Sverigedemokraterna. Oh wait.

Det nya kanske var att Jason "Timbuktu" Diakité var med och rappade om att "dunka Jimmie gul och blå". Något som snabbt konstaterades inte vara ett (i lagens mening) hot enligt en rad experter.

När Kartellens Sebastian "Sebbe Staxx" Stakset hotade Jimmie ÅkessonTwitter togs det på allvar och han dömdes – med all rätt. Men i det här fallet måste man låta musik vara musik.

Det dröjde inte länge innan ta avstånd-samhället visade sig från sin allra fulaste sida. Att sverigedemokrater reagerar med någon dryg kommentar om hyfs och god ton är kanske inte så konstigt. Men det som gör mig upprörd är tyckare som mer högljutt än någonsin skulle ta avstånd.

Människor som jag nästan kan garantera aldrig lyssnat på svensk hiphop – och aldrig kommer göra det. De tog till sina vapen (=Twitterkonton), skrev ett avståndstagande med caps lock, taggade med #demokratihotet och tog sig sedan ett välförtjänt glas rött till älgsteken.

Det var inte första gången någon artist sjöng eller rappade om våld mot makthavare. Det var knappast heller den sista.

Det är inte så att det varit tyst sedan Ebba Grön sjöng att Zarah Leander och prins Bertil "tål lite bly i nackarna".

Jag är långtifrån någon hiphopkännare men uppskattar en hel del svenskt i genren, särskilt från de senaste åren. Jag är däremot övertygad om att historien om Kartellen och Timbuktus låt blir så oerhört mycket större för vissa just för att det handlar om hiphop.

Vi snackar om en hel genre som av medelålders, företrädesvis vita män förkastats från allra första början. De vill inte ens försöka lyssna. Och lyssna borde man.

Man behöver inte uppskatta musiken. Men det går inte längre att blunda för rörelsen. Svensk hiphop är återigen på frammarsch, engagerar förmodligen miljoner unga och rösterna från denna rörelse kommer vara viktiga i framtiden. Oavsett vad du vill.

Det måste vara bättre att lyssna än att ta avstånd. Även om det senare kanske är lättare.

Samma personer som taggade #demokratihotet och tog avstånd har förmodligen blockat både en och annan kritiker på Twitter. Det är ju lättare att bara ignorera.

Jag väljer att lyssna. Det gäller oavsett om det är Kartellen eller en sverigedemokratisk anhängare i kommentarsfältet här nere. Jag svarar och försöker förstå. Det tänker jag fortsätta med.

Men jag tänker aldrig sitta i min medelklassbubbla och ignorera resten av samhället. När ni tar avstånd från Timbuktu och Kartellen tar ni avstånd från stora delen av en ungdomsgeneration. 

Det brukar inte sluta så bra.