Nyheter24:s Viktor Adolfsson.
1 av 2
Nyheter24:s Viktor Adolfsson.
Pepparkaksgubbar, ätbara sådana.
2 av 2
Pepparkaksgubbar, ätbara sådana. - Foto: Darren Makowichuk / AP / SCANPIX

Juletider? – Då hänger hatsajterna ut barn

Nu är det jul igen. Nyheter24:s Viktor Adolfsson om det årliga stormandet i ett vattenglas – och hatet som följer med på köpet.


Viktor Adolfsson

Viktor Adolfsson är reporter på Nyheter24 med fokus på politik och internet.

Följ honom på twitter @viktorado.

"Snart får man väl inte ens äta pepparkakor i det här jävla landet?!"

Alla som har Facebook känner förmodligen igen kommentaren. I juletider blir det tydligare än någonsin vilka oerhörda proportioner saker och ting får i vårt avlånga land. Förra året präglades i stort sett hela december av att människor blev kränkta över saker man inte längre får göra i Sverige – enligt deras egen utsago.

Till exempel fick en pojke i Laxå inte vara pepparkaksgubbe. Att det hela var en misstolkning och att han till slut faktiskt fick vara pepparkaksgubbe framgick dock inte i alla arga kommentarer.

Sedan kom beskedet som skakade det svenska folkhemmet i grunden. Disney valde att klippa bort dockor ur "Tomteverkstan" – dockor som speglar gamla rasistiska stereotyper och nidbilder och borde klippts bort för längesen. "Kalle Ankas jul" slog för övrigt tittarrekord efter det.

Samtidigt stod den lilla sansade delen av befolkningen kvar och undrade när en amerikansk tecknad film blev den viktigaste traditionen vi har i Sverige.

Så har vi då klassikern – varför får man inte ha julavslutning i kyrkan längre? Ja, dels så har knappast alla haft avslutningar i kyrkan. Och är det verkligen en anpassning till alla religioner? Kanske är det bara en konsekvens av att Sverige är ett av världens mest sekulära länder. Varför gå till kyrkan om ingen längre tror på budskapet som sprids där? Det var längesen det här samhället bytte ut Jesus mot BR Leksaker.

En av alla personer som sagt att dessa fina(?) traditioner är hotade är Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Men det får han ju inte säga? Eller jaha, han fick sitta i Sveriges största tevekanal och säga det?

Visst kan det vara kul att skämta om hur lättkränkta personer tror att deras julfirande är i fara på grund av en missvisande notis i en lokaltidning. Men det är nu det blir allvarligt.

Så fort någon kritiserar normer, strukturer eller olämpliga stereotyper kopplade till våra traditioner kommer nämligen något helt annat med på köpet. En rasistisk hatstorm som hänger ut vilka som helst bara för att få till en konstgjord, rasistisk poäng.

Vi såg det i fjol när den av sverigedemokrater hyllade rasistiska bloggen Avpixlat kallade SVT:s 14-åriga lucia för "kolsvart".

"SVT förödmjukade tittarna med kolsvart lucia och rap på Rinkebysvenska", löd rubriken på bloggen som sedan ändrades.

I början av den här veckan märktes det redan att hatet vaknat till liv igen lagom till första advent. På den rasistiska sajten Exponerat hängs den 14-åriga flickan återigen ut med bild. Samtidigt publicerar de en bild från 2012 på en liten flicka i hijab som fått vara lucia.

Och i ett nytt inlägg har Exponerat lagt ut bilder från Ica Maxis julkatalog – där en mörkhyad pojke är lucia. I kommentarsfältet sprids hatet ytterligare.

"Luciapojken ser ut som lucianegerboll"

"Ska tomtefan vara en svarting också?"

"Bögnegerunge usch!"

Det här är vad som sprids i kölvattnet när ni rasar utan att läsa vad som faktiskt skrivits. När ni i panik slår vakt om traditioner som inte ens är hotade.

Ät massor av pepparkakor, låt alla dina barn vara lucia och gå i kyrkan på juldagsmorgonen. Eller skit i allt och njut av ledigheten.

Det får man fortfarande göra i det här jävla landet.

/
/
/
Jul
/
hat
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

Misstänkt anstiftare till Farstamord efterlyst

1 timme sedan
Polisen har gått ut med en internationell efterlysning efter en man som misstänks ha legat bakom dödsskjutningarna i Farsta i södra Stockholm den 10 juni förra året, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Örkelljunga: Polisen rapporterar om brand

1 timme sedan
"Det brinner i en villa i Eket.", skriver polisen på sin hemsida.

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

1 timme sedan
En ny lag som trädde i kraft 1 januari 2024 har satt den svenska hamburgerkedjan Max i knipa. Men själva menar Max att det beror på kunderna.

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

1 timme sedan
Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Lund

2 timmar sedan
"En person blir misstänkt för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.