Nyheter24:s Viktor Adolfsson.
1 av 2
Nyheter24:s Viktor Adolfsson.
Och den invecklade efterhandskonstruktionen.
2 av 2
Och den invecklade efterhandskonstruktionen.

Därför är Beatrice Ask precis som du och jag

Nyheter24:s Viktor Adolfsson om justitieministerns Facebookfail. Är Beatrice Ask egentligen bara en kvinna av folket?


Viktor Adolfsson

Viktor Adolfsson är reporter på Nyheter24 med fokus på politik och internet.

Följ honom på twitter @viktorado.

Dumt och sorgligt. Så skulle man faktiskt kunna sammanfatta hela Beatrice Asks cannabismiss och alla dess vändningar under det senaste dygnet.

Visst är det pinsamt att en justitieminister, som borde vara insatt i frågan om marijuanalegalisering, går på en uppenbar satirartikel. Det är till och med mycket allvarligt att hon inte inser att marijuana knappast kan döda 37 (!) personer – om ens någon.

Men man får inte heller glömma att Ask långtifrån är ensam. Hon har knappast surfat in på Daily Currant i tron att det är en verklig nyhetssajt. Hade hon gjort det hade nog till och med hon insett att allt är satir.

Precis som vanligt rör det sig snarare om en helt vanlig delning i ett helt vanligt svenskt Facebookflöde.

I jakt på någon slags förklaring gav jag mig ut på de berömda sociala medierna för att leta efter spår. Var kan Ask ha fått länken ifrån? Vem gjorde så att hon trodde att det var på riktigt?

Jag hittar inget klockrent svar på frågan, men kan i alla fall konstatera att länken till Daily Currant-artikeln spridits en hel del på svenska Facebookprofiler efter nyår.

Här har vi en som tänker kedja fast sig vid ett träd (oklart varför) om marijuana blir lagligt i Sverige:


Andra har haft liknande farhågor (klicka vidare i bildspelet för att se fler exempel). Här har vi en person som kallar amerikaner för idioter.


Gemensamt för samtliga de jag hittat på Facebook är att någon relativt omgående påpekar att Daily Currant är en satirsida. Men i stället för att ta bort länken (och därmed möjligheten att någon delar vidare) har personerna svarat "oj, så kan det gå" eller "jaha, det är satir, men..." (följt av en lång utläggning om faran med olika droger).

Inte ens Twitter har varit skonat från användare som gått på denna pinsamma nit:


När justitieminister Ask delar satirlänken på sin Facebooksida gör hon det inte i ett vakuum. Hon är snarare bara ett tecken i tiden. En kvinna av folket. Hon är precis som du och jag, som vem som helst. Och ett bevis på att även äldre generationer behöver nya lektioner i källkritik.

Alla kan dela en fejkad artikel på sociala medier då och då. Men reaktionerna beror alltid på hur man hanterar faktumet att man begått ett misstag. När man som Ask kommer på århundradets efterhandskonstruktion och sedan låter länken ligga kvar öppnar det bara för ytterligare delningar, ännu mer spridning och ännu mer förvirring.

Erkänn misstaget, ta bort länken och var källkritisk nästa gång.

Det borde man kunna begära både av sina grannar och sina regeringsföreträdare.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Stämmer tobaksjätte för vitt snusberoende

Så många regioner har krigsplacerat läkare

Alla Sveriges regioner utom fem har krigsplacerat läkare, visar en kartläggning som tidningen Sjukhusläkaren gjort. Hur många läkare det rör sig om är hemligstämplat.

Kvinna i 40-årsåldern död – blev påkörd av tåg

En kvinna i 40-årsåldern avled på onsdagskvällen efter att ha blivit påkörd av ett tåg vid järnvägsstationen i Frövi norr om Örebro, skriver Nerikes Allehanda.

FI utreder misstänkt nakenblankning

Finansinspektionen (FI) misstänker att det nederländska handelsbolaget Market Wizard BV har brutit mot marknadsregler som förbjuder så kallad nakenblankning. En undersökning har inletts, skriver FI i ett pressmeddelande.

Man hittad död – polisen misstänker mord

En man i 30-årsåldern hittades på onsdagen död utomhus i ett område i Katrineholm. Omständigheterna gör att händelsen utreds som ett misstänkt mord, uppger polisen.

Putin: F-16-plan kan attackeras i andra länder

F-16-plan som är tänkta att används av Ukraina mot Ryssland kan attackeras av ryska styrkor, även om de står vid Natos flygbaser i andra länder. Det säger Rysslands president Vladimir Putin enligt den statliga nyhetsbyrån Tass, rapporterar internationella medier.