Gustav Holmström
Gustav Holmström

"Cannabisdebatten är här för att stanna"

Nyheter24:s Gustav Holmström om en aktuell debatt som vägrar förnya sig.


Gustav Holmström

Gustav Holmström är nyhetsreporter på Nyheter24.

Följ honom på Twitter: @HolmstromGustav

Fyra riksdagsledamöter har testat cannabis

Debatten om legalisering blir allt mer intensiv.

Samtidigt avslöjas det nu att fyra ledamöter av Sveriges riksdag testat cannabis.

Det visar en unik enkät som Nyheter24 genomfört.

"Det blåser nya vindar i debatten om cannabis". Så inledde programledaren Kristina Hedberg gårdagens Debatt i SVT.

Vilka vindar skulle det vara?

Det som är nytt är väl snarare att debatten tillåts ta mer plats, inte minst tack vare en importerad debatt från utlandet. När till och med världens mäktigaste man, Barack Obama, går ut och säger att han inte anser att marijuana är farligare än alkohol så får det automatiskt spridning världen över.

Debatten i sig rör sig däremot inte särskilt mycket framåt.

Först är, i princip, alla debattörer överens om att det inte på något sätt är nyttigt att bruka cannabis när man är ung. Sen är alla överens om att det inte direkt är nyttigt att bruka det senare heller. Men vissa hävdar att det dels inte är SÅ farligt och borde vara den enskildes ansvar, andra hävdar att det i princip är dödsfarligt och att man snarast borde höja straffen för att bli av med problemet.

En av dem är moderaten Isabella Jernbeck, som dock i nästa mening följer upp det med att säga att de flesta som i dag grips av polisen efter att ha rökt cannabis slutar med det omedelbart bums. Vilket väl dels får sägas vara föga trovärdigt, och motsäger liksom det vårdande i ett straff om man redan har slutat.

Debatten rör sig inte speciellt mycket efter det. Parterna är kraftigt polariserade, och har så alltid varit. Bara för att diskussionen blir mer synlig betyder det inte att det "blåser nya vindar".

Sen är det självklart inte bara i SVT-studion i Göteborg som frågan debatteras. I veckan har centerpartisten Alfred Askerljung skrivit om att "förbudspolitiken nått vägs ände" och fått svar från kristdemokraten Stefan Svanström som hävdar att "ingen vinner på en legalisering".

Dessutom har vi ju det här "internet" där rätt många pratar om cannabis, om någon nu skulle ha missat det. Det förs alltså ett flertal olika debatter samtidigt. Inte minst blandas debatterna om medicinsk marijuana och en allmän legalisering hej vilt. 

Förvirringen gör att ingen kommer någonstans. Ingen vinner, ingen blir klokare.

Cannabisdebatten är här för att stanna, var så säkra. Men den behöver nytt blod, och nya insikter.

Nya vindar, på riktigt.

För det är ingen enkel fråga.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen rapporterar om trafikkontroll, Luleå

Lycksele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

"Resultat efter trafikkontroll på Burträskvägen, Tjärn.", skriver polisen på sin hemsida.

Ica-chefens avslöjande smygbild: "Händer flera gånger i veckan"

Att arbeta på Ica innebär att du dagligen möter kunder från landets alla hörn och kanter. Och ibland får bevittna saker du inte trodde att du skulle.

Invånare flyr strider vid gränsstad i Myanmar

Intensiva strider i en stad i östra Myanmar vid gränsen till Thailand har fått omkring 1 300 invånare att fly till grannlandet. Återupptagna eldstrider och flyganfall har brutit ut mellan de rebeller som intagit staden Myawaddy och militärjuntans armé.

Framgång i kampen mot fruktade bakterier

1 timme sedan
De skördar tusentals liv i Europa varje år. Multiresistenta bakterier är ett ökande hot – men nu har svenska forskare hittat en ny sorts antibiotika som visat sig lovande i djurstudier. Vi tror att det kan bli ett genombrott, säger professor Anders Karlén.

Kopplades till gäng – slutar på Trafikverket

1 timme sedan
En it-tekniker på Trafikverket i Borlänge avslöjades ha kopplingar till gängkriminalitet och väljer nu att sluta på sitt jobb, rapporterar P4 Dalarna.