Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Cannabisdebatten är här för att stanna"

- 07/02/2014, 17:59
Gustav Holmström

Gustav Holmström

Nyheter24:s Gustav Holmström om en aktuell debatt som vägrar förnya sig.

"Det blåser nya vindar i debatten om cannabis". Så inledde programledaren Kristina Hedberg gårdagens Debatt i SVT.

Vilka vindar skulle det vara?

Det som är nytt är väl snarare att debatten tillåts ta mer plats, inte minst tack vare en importerad debatt från utlandet. När till och med världens mäktigaste man, Barack Obama, går ut och säger att han inte anser att marijuana är farligare än alkohol så får det automatiskt spridning världen över.

Debatten i sig rör sig däremot inte särskilt mycket framåt.

Först är, i princip, alla debattörer överens om att det inte på något sätt är nyttigt att bruka cannabis när man är ung. Sen är alla överens om att det inte direkt är nyttigt att bruka det senare heller. Men vissa hävdar att det dels inte är SÅ farligt och borde vara den enskildes ansvar, andra hävdar att det i princip är dödsfarligt och att man snarast borde höja straffen för att bli av med problemet.

En av dem är moderaten Isabella Jernbeck, som dock i nästa mening följer upp det med att säga att de flesta som i dag grips av polisen efter att ha rökt cannabis slutar med det omedelbart bums. Vilket väl dels får sägas vara föga trovärdigt, och motsäger liksom det vårdande i ett straff om man redan har slutat.

Debatten rör sig inte speciellt mycket efter det. Parterna är kraftigt polariserade, och har så alltid varit. Bara för att diskussionen blir mer synlig betyder det inte att det "blåser nya vindar".

Sen är det självklart inte bara i SVT-studion i Göteborg som frågan debatteras. I veckan har centerpartisten Alfred Askerljung skrivit om att "förbudspolitiken nått vägs ände" och fått svar från kristdemokraten Stefan Svanström som hävdar att "ingen vinner på en legalisering".

Dessutom har vi ju det här "internet" där rätt många pratar om cannabis, om någon nu skulle ha missat det. Det förs alltså ett flertal olika debatter samtidigt. Inte minst blandas debatterna om medicinsk marijuana och en allmän legalisering hej vilt. 

Förvirringen gör att ingen kommer någonstans. Ingen vinner, ingen blir klokare.

Cannabisdebatten är här för att stanna, var så säkra. Men den behöver nytt blod, och nya insikter.

Nya vindar, på riktigt.

För det är ingen enkel fråga.