Nyheter24:s Viktor Adolfsson.
Nyheter24:s Viktor Adolfsson.

Vuxna människor med rätt att hata barn

I dokumentären "Svart lucia" berättar 15-åringen om hatet på Avpixlat på grund av hennes hudfärg. Nyheter24:s Viktor Adolfsson skriver om den verkliga svenskfientligheten.


Viktor Adolfsson

Viktor Adolfsson är reporter på Nyheter24 med fokus på politik och internet.

Följ honom på twitter @viktorado.

Rädda Sverige

Reportern Måns Mosesson har gjort dokumentärserien "Rädda Sverige" i tre delar. Här kan du lyssna på dem:

Del 1: "En politiker blir till"

Del 2: "Flykten från pisslandet"

Del 3: "Svart lucia"

Det är den 13 december 2012. Den rasistiska bloggen Avpixlat har precis publicerat ett inlägg med rubriken:

"SVT förödmjukade tittarna med kolsvart lucia och rap på Rinkebysvenska".

Lucian i fråga var en 14-årig flicka. I den tredje delen av P1 Dokumentärs serie "Rädda Sverige" har reportern Måns Mosesson intervjuat henne.

– Det är så ogenomtänkt att kunna hata en person för att hon är mörkhyad. Det är känns som att "Jag tycker inte om dig för att du har en grön tröja på dig". Var finns logiken egentligen? säger hon.

Det var en klasskompis som kom och visade henne vad som skrevs på nätet. I dokumentären beskriver hon känslan som "ett hål i magen, som frost". Sedan kan hon inte prata mer. Rösten spricker gång på gång.

Hon är i dag 15 år gammal. Ett barn som blivit hatad av vuxna människor. Personer som ansett sig ha den rätten.

I dokumentären intervjuas också Avpixlatkommentatorn Kjell, som är i 50-årsåldern. Han berättar att han röstat på Sverigedemokraterna sedan 1988 men att han aldrig skulle kunna bli medlem. Då skulle han nämligen bli utesluten med hänvisning till "nolltoleransen". Han skrev en av de drygt 4 000 kommentarerna under inlägget.

Kjell är rasist (även enligt sig själv) och trogen Avpixlatläsare. Han reducerade 14-åringen till en hudfärg så fort han såg henne i teve.

– Den som jag uppfattar snabbast som svensk är den som är vit, säger han i dokumentären.

Men i efterhand har han ångrat sig, delvis. Hade han vetat att lucian "faktiskt var svensk" (det vill säga: hon är adopterad) hade han inte reagerat på samma sätt. SVT borde ha haft en namnskylt och en förklarande text, tycker han.

Ofta när vi skriver om Avpixlat reagerar deras fans på att vi kallar sajten en rasistisk blogg. "Vad är det rasistiska?", undrar de.

Ja, exempelvis lägger man alltid vikt på hudfärg och etnicitet – när det gynnar den "sverigevänliga" saken. För de flesta av oss spelar det ingen roll om en inbrottstjuv är född i Norrbotten eller Irak. För en rasist är detta en avgörande skillnad. Det är så Avpixlats så kallade nyhetsvärdering fungerar.

De säger att det är SVT och produktionsbolaget bakom luciasändningen som kritiseras. Men det är 14-åringens hud som de hatar. En lucia ska vara vit och allra helst blond.

De säger att det är några hiphoprim i sändningen från en 17-årig rappare som är problemet. Men det är hans etniska bakgrund som de hatar. Som han själv säger i dokumentären: Hade Petter gjort samma grej hade ingen brytt sig – han är ju vit.

Två barn har fått utstå den kanske värsta tiden i sina liv på grund av att vuxna, oftast betydligt äldre människor tagit sig rätten att hata dem.

Det är det här som SD:s riksdagsledamot Kent Ekeroth hjälper till att dra in pengar till. Det är dit SD-toppar länkar dagligen. Det är där Sverigedemokraternas allra trognaste väljarbas hänger varje dag.

Det är där som en 14-årig flickas hudfärg ses som en förödmjukelse mot det svenska folket.

Det är där som den verkliga svenskfientligheten återfinns.

Fotnot: Avpixlats rubrik ändrades senare till "SVT provocerade tittarna med mångkulturell lucia och rap på rinkebysvenska".

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!