Söndag 1 Aug
Stockholm

"Det räcker inte att ta nätfajten mot SD någon enstaka gång"

Nyheter24:s Matilda Andersson.
1 av 3
Nyheter24:s Matilda Andersson. Foto: Privat
Väljare från de tio största partierna har svarat på frågor om hur de väljer att rösta och varför.
2 av 3
Väljare från de tio största partierna har svarat på frågor om hur de väljer att rösta och varför. Foto: Privat/Montage
Nyheter24:s artikelserie #därförröstarjag vill visa politiken ur väljarnas perspektiv.
3 av 3
Nyheter24:s artikelserie #därförröstarjag vill visa politiken ur väljarnas perspektiv. Foto: Privat/Montage

Nyheter24:s Matilda Andersson om varför det ser ut som att majoriteten av läsarna röstar på Sverigedemokraterna.

Kommentera (102)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
#därförröstarjag

Nyheter24:s artikelserie #därförröstarjag skrevs med anledning av att det är supervalår i år. Med supervalår menas att Sverige har Europaparlamentsval och nationella allmänna val samma år. 25 maj hålls val till Europaparlamentet och 14 september hålls val till riksdag, kommun- och landstingsfullmäktige. 

I samband med det ville Nyheter24 visa upp valfrågorna ur väljarnas perspektiv. Därför publicerade vi en artikelserie där väljare från de tio största partierna, samt en väljare som tänker rösta blankt, fick svara på 14 likadana frågor om hur de tänkt rösta och varför. 

Här är alla delar: FIFPVSDSCPPMMPKD och "därför röstar jag blankt".

1 642 röster i skrivande stund. Sverigedemokraterna är överlägset störst i Nyheter24:s omröstning "Vilket parti tänker du rösta på?" På andra plats kommer Piratpartiet med 677. Därefter är det ett jämnt nedåtgående fall med några hundratals röster till "Tänker rösta blankt" på 65 röster.

Är det här den sanna bilden av Nyheter24:s läsares politiska åsikter? Nej.

Vad beror då resultaten i omröstningen på? De beror på att Sverigedemokraternas anhängare är stora på nätet. SD:s Facebooksida, Sverigedemokraterna i riksdagen – ja tack! är störst i jämförelse till övriga riksdagspartier (som dock är döpta till partinamnet i stället för att påminna om en konstant kampanj). 

Enligt en färsk sammanställning från Internetworld har Sverigedemokraternas sida mer än dubbelt så många medlemmar som Socialdemokraternas. Det ska dock påpekas att listan gäller riksdagspartierna, varför Piratpartiet, som egentligen är det parti med allra flest Facebookmedlemmar, inte finns representerat.

Nyheter24 har tidigare skrivit om varför SD är "bäst på nätet". Före detta medlemmar vittnar om att det finns en tydlig strategi från partiets sida att marknadsföra sig via bloggar, forum och hatsajter. Kort sagt var Sverigedemokraterna bland de första partierna att förstå vidden av att vara stora på nätet. 

Under de två senaste veckorna, från att första delen i artikelserien "därför röstar jag" publicerades, till att den sista kom ut, har SD-anhängarnas uppmaningar att gå in och rösta varit konstant. På Facebook, Twitter och diverse forum har artiklar och undertecknads kolumn delats under uppmaningen "in och rösta på SD!". Något som gett resultat.

När Piratpartiet några dagar senare hoppade på ett liknande tåg växte även antalet PP-röster. Men de hann aldrig komma i närheten av SD.

Var det fel av Nyheter24 att publicera en sådan omröstning? Borde vi ha kunnat räkna ut vad resultatet skulle bli? Kanske. Men någonstans hoppades vi ändå på att SD inte skulle lyckas ta över den här gången. Kanske att en samlad SD-mobilisering skulle utebli. Nu blev det inte så. Andra partier mobiliserade sig inte. Men SD gjorde.

Varför hänger inte övriga partier på? Hur länge ska de blunda för SD:s framfart på nätet? Det går inte att bara låta bli. Övriga partier måste ta ansvar för att den politiska debatten på nätet inte ska svämma över av troll och hat. Vad kan ni göra för att bli större? Vad kan ni göra för att krossa SD:s nätmonopol?

Det räcker inte att ta nätfajten någon enstaka gång. Den måste tas hela tiden, varje dag.

Så nej. Anledningen till att Sverigedemokraterna överlägset leder omröstningen under artikelserien beror inte på att majoriteten av Nyheter24:s läsare röstar främlingsfientligt. Anledningen är att SD-anhängarna fortsätter att mobilisera sig och regera på nätet.

Det är dags för övriga partier att göra något åt det.

Kommentera (102)
Kopiera länk
Dela