Gustav Holmström
Gustav Holmström

"Varför vägrar folk på Facebook att lära sig?"

Nyheter24:s Gustav Holmström om mordiska hästtjuvar, om källkritik och om varför folk fullständigt vägrar att lära sig.


Gustav Holmström

Gustav Holmström är nyhetsreporter på Nyheter24.

Följ honom på Twitter: @HolmstromGustav

Japp, det är dags igen. Och det verkar aldrig ta slut. Folk fortsätter helt enkelt att vägra faktakolla vad man sprider och delar på sociala medier.

Nyheter24 har skrivit om fenomenet vid otaliga tillfällen. Det kan handla om hundschampo som riskerar att döda din hund. Det kan handla om att få tag på någon som man misstänker har dödat en hund. Ibland kan det till och med handla om en justitieminister som har läst lite skön fakta om cannabis.

Oftast är det inte sant, såklart.

Just nu har över 1 000 personer delat en Facebooksstatus som varnar för ytterst obehagliga hästtjuvar som far runt i Skåne, Halland och Småland.

"SPRIIIIID!!! Det härjar hästtjuvar i Skåne/Halland/ Småland just nu!! En vit Audi A4 med silvrig framskärm på vänster sida som är ledarbil för en stor vit skåpbil som är en citroen jumper. Igår sågs dem på ridanläggningen i Perstorp & idag i Åstorp och Örkelljunga. De är misstänkta för att stjäla hästar och förmodligen sedan slakta dem för att sälja köttet i litauen.. Där hästkött är dyrt. RING POLISEN OM NI SER DEM OCH SPRID DETTA!"

1 000 personer har delat den statusen på mindre än två dagar. Tusen! Det är faktiskt helt orimligt. Varför vägrar folk att lära sig?

Ännu "lustigare" blir det om man tar det monumentala steget att helt enkelt googla "hästkött Litauen".

En av de första träffarna som dyker upp är då ett blogginlägg från 2012. Som berättar om hur hästtjuvar i en vit Audi A4 stryker omkring i Perstorp, Åstorp och Örkelljunga. Troligen ska de sedan sälja köttet till Litauen. Hästkött är nämligen dyrt där.

Söker man vidare finns en tråd på ett hästforum från samma år. Massvis med människor sprider samma varning. Ingen har sett något på riktigt. Information som sen dyker upp i den tråden tyder på att polisen inte heller hört eller sett något.

Det har man fortfarande inte, såklart. Jag ringde nämligen och frågade. Det finns ingenting som tyder på att någon eller några glider omkring i en vit Audi i syfte att stjäla hästar för att sedan slakta dem och sälja köttet dyrt i Litauen.

Det finns faktiskt ingenting alls som tyder på att det stjäls speciellt mycket hästar i Skåne.

Förutom 1 000 delningar på Facebook då.

Personen som delade den nu spridda statusen säger att hen i sin tur delat den från en vän som ska ha pratat med personerna i den misstänkta bilen.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Attack mot militärbas i Irak

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

2 timmar sedan
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

3 timmar sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

3 timmar sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

3 timmar sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

igår 21:50
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.