Fredag 25 Jun
Stockholm

Jag har också lyssnat på Ultima Thule, Jimmie

Nyheter24:s Matilda Andersson.
1 av 3
Nyheter24:s Matilda Andersson. Foto: Privat
På måndagen publicerade Nyheter24 en exklusiv video där Sverigedemokraternas partiledare spelar och sjunger till bandet Ultima Thule.
2 av 3
På måndagen publicerade Nyheter24 en exklusiv video där Sverigedemokraternas partiledare spelar och sjunger till bandet Ultima Thule. Foto:
Ultima Thule.
3 av 3
Ultima Thule. Foto: Faksimil Facebook

Nyheter24:s Matilda Andersson har också, precis som Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson, lyssnat på bandet Ultima Thule. "Men vi har gått vidare och blivit vuxna, mina vänner och jag".

Kommentera (56)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Matilda Andersson

Tf nyhetschef på Nyheter24.

Följ henne på Twitter här: @fiskberit

Skolfotot från årskurs nio. Utsläppt hår blandat med smala flätor, stora silverringar i öronen, blicken bortvänd från kameran och tjurigtplutande läppar. Klädd i en vit t-shirt i barnstorlek som blev magtröjapå en 15-årig kropp. Två korsade svenska flaggor, texten över: ”Sweden”, textenunder: ”Sverige”.

Tröjor som såldes och fortfarande säljs i turistshopen påKlarabergsgatan i Stockholm. Då,när skolfotot togs, var det tidigt 2000-tal och på Vero Moda såldes t-shirtarmed namnet på svenska städer, efter att Spice Girls startattrenden i Storbritannien genom att stoltsera med Union Jack på bröstet.

Jag och två av mina närmsta vänner hade likadana t-shirtar. På helgerna åkte vi, antingen på moped eller med buss, till den sedan länge tomma sommarbostaden på landet. Dit som killarna med traktorkort också kom. Där lyssnade vi på brända skivor och hade ibland turen att dela på ett sexpack folköl.

Skivorna innehöll en bred blandning av musik. Den somladdade ner brände, vi andra lyssnade. Det var allt från Håkan Hellström tillDrängarna till Ultima Thule. Ultima Thules version av Nationalsången. På enbärbar CD-spelare med raspigt ljud dånade vrålande stämmor av ”Du gamla, Dufria”. Vi sjöng med för att vara tuffa. Kalla det någon form att tonårstrots.

Det där varade under drygt ett års tid. Ett år då vi var 15och på väg mot den framtid som snart skulle komma.

Nu är vi vuxna. Av oss tre som hade Sverigetröjor påskolfotot vet jag att en i förra valet röstade på Feministiskt initiativ, en påModeraterna och en annan på Centerpartiet. Hon den fjärde som också varmed i sommarhuset, och som på skolfotot hade t-shirt med namnet på en svenskstad, röstade på Miljöpartiet.

Vi skulle aldrig någonsin komma i närheten av att rösta påJimmie Åkesson och hans parti. Vi har aldrig varit rasister. Men där och då, i slutetav nittiotalet och början på 2000-talet så lyssnade vi också på Ultima Thule.Vi visste inte bättre. I huset på landet där inga grannar fanns, därföräldrarna inte hörde, lyssnade vi på samma skit som en av partiledarna iSveriges riksdag fortfarande lyssnar på.

Jag skäms när jag tänker tillbaka. Men vi har gått vidareoch blivit vuxna mina vänner och jag. Det har inte Jimmie och hans kompisar.

Hans stabschef, Linus Bylund står till och med för det. ”Nikanske inte tolkar saker och ting som jag”, säger han. Det hade kanske jag ocksåkunnat säga för mer än tio år sedan, för vi tolkade inte alls. Vi var omogna tonåringar som skränade om det mesta. Men vi skulle aldrig någonsin försvara ett band som härstammar från den högerextrema rörelsen.

En högerextrem rörelse som idag är starkare än någonsin.

---

Läs mer: Här sjunger Jimmie Åkesson Ultima Thule 

Kommentera (56)
Kopiera länk
Dela