Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Alex Bengtsson: "Rätta er efter demokratins spelregler"

Alex Bengtsson är bloggare och krönikör på Nyheter24.

Alex Bengtsson är bloggare och krönikör på Nyheter24.

Privat

Nyheter | 31/08/2011 12:04

KRÖNIKA. Nyheter24:s Alex Bengtsson: "Ska man försvara demokratin så får man fanimej rätta sig efter demokratins spelregler."

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

De senaste veckorna har media uppmärksammat ett antal attacker som är direkt riktade mot sverigedemokrater. Vid ungdomsförbundets uppmärksammade demonstration i Norrköping misshandlades en person. Folkvalda politikers bostäder har eldhärjats. Det här är dessvärre inget nytt. Sverigedemokraterna är det riksdagspartis vars företrädare oftast utsett för den här typen av attacker.

Detta många gånger hänsynslösa, organiserade och välplanerade våld är inget annat ett direkt ett hot mot demokratin. De pajasgrupper som stödjer dessa dåd ska givetvis tas på allvar som de i grunden antidemokratiska aktörer de faktiskt är.

Kritiker inom den antirasistiska rörelsen brukar ofta lyfta upp dessa antidemokratiska metoder som ”kontraproduktiva”. Det må de vara. Men för mig är det inte det som är problemet. Det finns mycket som görs i ”antirasismens namn” som är kontraproduktivt.

Mångkulturella temadagar med pizzaretorik och kurdisk folkdans är som oftast kontraproduktivt. Våld, i det här fallet politiskt våld, är inte i första hand kontraproduktivt. Det är brottsligt och inte värdigt en demokrati som Sverige.

Ska man försvara demokratin så får man fanimej rätta sig efter demokratins spelregler.

Och nej. Kom inte med konspirationsteorier om att Sverige inte är en demokrati. Sådana vanföreställningar hör hemma i extremhögern. Jag är så vansinnigt trött på dessa revolutionsonanister som lever i en vanföreställning om att Sverige skulle vara Tyskland på 1930-talet. Den yttersta konsekvensen av SD:s retorik känner vi alla till. Men antirasism 2011 handlar om att få till personer som delar partier som Sverigedemokraternas världsbild att ändra uppfattning.

En antirasist blir inte mindre antirasist om den får yxa i dörren. En person som bär intoleranta idéer blir knappast mindre intolerant om den får en yxa i dörren eller blir jagad på stan. Så enkelt är det.

Antirasism är synonymt med demokrati och människovärde. Politiskt våld är så långt ifrån antirasism man kan komma.