Fredag 24 Sep
Stockholm

Alex Bengtsson: "Nazisterna finns inom SD oavsett vad Åkesson tycker"

Alex Bengtsson är bloggare och krönikör på Nyheter24.
Alex Bengtsson är bloggare och krönikör på Nyheter24. Foto: Privat

KRÖNIKA. Nyheter24:s Alex Bengtsson om varför Sverigedemokraterna alltid kommer att ha nazister i sina led.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Det här är Alex Bengtsson

Alexander "Alex" Bengtsson föddes 1984 i Åsa i Hallands län. Har sedan 2002 arbetat på tidningen Expo och är numera även utbildningschef.

Han kan även titulera sig som författare och har skrivit boken Sverigedemokraterna har fel som även gavs ut av Expo år 2008.

Förutom Expo har han bland annat skrivit för Hallands Posten, Röd Press och Tidningen Broderskap.

Hösten 2011 släpper Bengtsson en ny bok och driver dessutom en antirasistisk projektledarutbildning på Vindelns folkhögskola.

Alex Bengtsson utsågs också till Årets folkbildare 2011 av Studieförbundet Vuxenskolan.

Alex Bengtsson är krönikör och bloggare på Nyheter24. Du kan läsa hans blogg här.

Den svenska vit makt-rörelsen har varit beroende av Sverigedemokraterna sedan 1990-talet. Då demonstrerade nazister tillsammans med Sverigedemokraterna som precis som nu lovade dyrt och helt att man minsann var ”riktiga demokrater”. När Mikael Jansson sedan tog över 1995 började inte bara SD distansera ser sig. Vit makt-miljön som under 1990-talets början bestod av löst sammansatta nätverk började formera sig och flera organisationsbyggen tog fart.

1994 bildades Nationalsocialistisk Front i Karlskrona. En organisation som hade två av polismördarna i Malexander som medlemmar och som lades ner för snart för tre år sedan. I stället bildade ledningen Svenskarnas parti. Ett parti där vulgoantisemitismen tonades ner och i stället kritiken mot det så kallade mångkulturella samhället blev det centrala i propagandan. Med andra ord en anpassning till Sverigedemokraternas retorik.

När Sverigedemokraterna gjorde sitt historiska val för ett år sedan och tog sig in riksdagen lyckades Svenskarnas parti ta sig in i Grästorps kommunfullmäktige. En kommun där SD inte kandiderade.

Vit makt-rörelsens hållning till Sverigedemokraternas valframgångar har varit kritisk men i grunden positiv. Rasideologerna ser det faktum att över 300 000 väljare lade sin röst på Åkessons parti som en intäkt för att ”det svenska folket håller på att vakna”. Nu pågår dessutom en het debatt huruvida man ska stödja SD eller inte. Den relativt nystartade organisationen Nordisk Ungdom. Organisationens ledare Patrik Forsén har skrivit en rad artiklar på sin blogg där han förklarar sitt förhållningssätt till SD:

”Vårt stöd till SD har gott uppsåt. Det handlar inte om att ”sno medlemmar” eller någon form av öppen ”entrism”, utan om vår syn på SD som en etnisk markör, där väljarbasen identifierar sig som svenskar både etniskt och kulturellt”.

Forséns stöd till SD och Svenskarnas partis anpassning till samma parti är fullt logisk. Även om det är mycket som skiljer organisationerna åt så är beröringspunkterna fler än olikheterna. Sverigedemokraternas motstånd till det man kallar ”mångkultur” och ”massinvandring”, partiets ständiga tjat om den så kallade ”svenskfientligheten” och det kollektiva skuldbeläggandet av minoritetsgrupper är samtliga beståndsdelar som även är grundfundament i vit makt-organisationernas retorik.

Därför kommer alltid Sverigedemokraterna ha nazister i sina led. Det kommer alltid att finnas personer som ena dagen deltar i en nazistdemonstration, hänger på nazistforum eller rent av löser medlemskap i en nazistgruppering och vice versa.

Hur jävla jobbigt Jimmie Åkesson än tycker det är.

Kommentera
Kopiera länk
Dela