Alex Bengtsson är bloggare och krönikör på Nyheter24.
Alex Bengtsson är bloggare och krönikör på Nyheter24. - Foto: Privat

Alex Bengtsson: "En hatlära kommer sällan ensam"

KRÖNIKA. Nyheter24:s Alex Bengtsson om att antisemitismen fortfarande lever kvar i Sverige 73 år efter kristallnatten.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Det här är Alex Bengtsson

Alexander "Alex" Bengtsson föddes 1984 i Åsa i Hallands län. Har sedan 2002 arbetat på tidningen Expo och är numera även utbildningschef.

Han kan även titulera sig som författare och har skrivit boken Sverigedemokraterna har fel som även gavs ut av Expo år 2008.

Förutom Expo har han bland annat skrivit för Hallands Posten, Röd Press och Tidningen Broderskap.

Hösten 2011 släpper Bengtsson en ny bok och driver dessutom en antirasistisk projektledarutbildning på Vindelns folkhögskola.

Alex Bengtsson utsågs också till Årets folkbildare 2011 av Studieförbundet Vuxenskolan.

Alex Bengtsson är krönikör och bloggare på Nyheter24. Du kan läsa hans blogg här.

Det är idag 73 år sedan den ödesdigra Kristallnatten. Dagen då den nazistiska terrorn mot den judiska befolkningen eskalerade. Judar mördades, arresterades och fördes till koncentrationslägren. Samtidigt vandaliserades butiker och hundratals synagogor brändes. Runt om i Sverige och världen i dag samlas människor för att minnas och hedra Kristallnatten och Förintelsens offer.

Det kommer hållas tal, manifestationer och demonstrationer där det kommer höjas röster om att detta aldrig får hända igen. Det är bra att människor samlas för att minnas och manifestera. Rasismen är som vi alla vet påtaglig än i dag. Det är också viktigt att påpeka att det tyska nazistpartiets iscensatta terror för 73 år sedan aldrig kunnat sättas igång om antisemitismen inte haft en folklig förankring.

Dessvärre försvann inte antisemitismen från jordens yta efter att Hitlers skräckvälde besegrats. Antisemitismen, de antijudiska föreställningarna, är fortfarande utbredd i samhället. Påståenden om att antisemitismen ersatts av andra hatläror som muslimhat och hat riktat mot romer är nonsens. Dessa hatläror lever tillsammans med så väl hat mot svarta som homohat i samhället. En sanning som är värd att upprepa är att en hatlära kommer sällan ensam.

När universitetet i Bielefeld mätte intoleransen i åtta europeiska länder kunde de konstatera att 24,5 procent av de som deltog i undersökningen menade att "judar har för mycket makt" i det berörda landet. Forum för Levande Historias rapport ”Den mångtydiga intoleransen” från förra året visar både på att antisemitiska föreställningar är förekommande bland den svenska ungdomen samt att ambivalensen inför både exempelvis antisemitiska och antimuslimska föreställningar är skrämmande hög.

Antisemitismens potential är på så vis skrämmande hög även i dagens Sverige. Och dessvärre blundar alltför många för antisemitismen. Av någon outgrundlig anledning verkar det som om att de olika hatlärorna inte kan belysas samtidigt. Romers utsatthet har länge och väl negligerats. Hatet mot muslimer lika så. På senare verkar det som om dagens offer för antisemitismen många gånger går samma öde till mötes.

Precis som hat och våld mot muslimer dagligen legitimeras med radikala islamisters terrordåd och fanatism så rättfärdigas hat och våld mot judar med Israels agerande. För en antirasist är den typen av kollektivt skuldbeläggande aldrig okej. Oavsett vad man tycker i diverse sakfrågor.

Därför går det inte att välja en specifik hatlära som man är mest emot. Antirasism är att våga se helheten och aktivt ta ställning mot så väl hatet som hopklumpandet av människor – oavsett vem som är avsändare för hatet och oavsett vem som drabbas.

Låt oss kalla det konsekvent antirasism.

/
/
Val
/