Måndag 20 Sep
Stockholm

"Homoäktenskap fortfarande upp till delstaterna"

– Det är viktigt för mig personligen att gå ut och bekräfta att jag tycker att samkönade par ska ha möjligheten att gifta sig, sa han.
1 av 2
– Det är viktigt för mig personligen att gå ut och bekräfta att jag tycker att samkönade par ska ha möjligheten att gifta sig, sa han. Foto: Evan Vucci / AP / SCANPIX
Kort efter sitt besked lade presidenten upp denna bild på sin Instagram.
2 av 2
Kort efter sitt besked lade presidenten upp denna bild på sin Instagram. Foto: Faksimil

ANALYS. Carl Marions, statsvetare vid Stockholms Universitet, om Obamas nya inställning till

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Carl Marions

Carl Marions är statsvetare vid Stockholms Universitet och skribent inriktad på amerikansk politik. Förutom statsvetenskap studerar han historia och skriver om nästa års presidentval i USA för Utrikespolitiska Föreningens tidskrift. Studerar under 2012 på plats i USA via universitetet för att komma närmare händelsernas centrum.

Efter att ha grubblat långt och länge, sannolikt med ett öga på opinionsundersökningarna, kom alltså president Obama i förra veckan ut ur garderoben, och in på 2000-talet, som den förste amerikanske presidenten att öppet stödja samkönade äktenskap.

Obama definerade under sin presidentkampanj 2008 äktenskap som en institution mellan en man och en kvinna men har sedan dess begagnat sig av mindre uteslutande retorik. Han har enligt egen utsago genomgått en evolution som nu kulminerat i ett erkännande av homosexuellas rätt att gifta sig. Symboliken i detta är enorm och det är ett ställningstagande som med öppna armar tagits emot av såväl LGBT-grupper som liberala profiler över hela landet. Konservativa har dock tolkat Obamas vändning som en krigsförklaring mot traditionellt äktenskap.

Obamas nya ställning i frågan om samkönade äktenskap är naturligtvis en del av en politisk strategi, även om presidenten själv förmodligen inte hyser några tvivel om att det är rätt väg att vandra. Genom att omfamna något som är så pass opopulärt i socialkonservativa kretsar lurar man in republikanerna i en diskussion om sociala frågor, vilket hjälper till att mobilisera den egna demokratiska väljarkåren. En majoritet av det amerikanska folket stöder homosexuellas äktenskapliga rättigheter, och om republikanerna tvingas in i en diskussion om detta kan det belysa hur de i vissa frågor står på "fel" sida om folket.

Tyvärr måste man lägga märke till det finstilta i Obamas uttalande. Han säger att även om han själv stödjer samkönade äktenskap anser han att det fortfarande bör lämnas till de enskilda staterna on de vill godkänna dessa äktenskap. Samma vecka som LGBT-rörelsen firade det faktum att man nu har en president som stöder ens sak, antog staten North Carolina ett konstitutionellt tillägg som definerar äktenskap som en institution mellan en man och en kvinna, vilket i allt väsentligt omöjliggör en diskussion om utvidgade medborgarrättigheter i staten. Så även om Obama kan erhålla några politiska fördelar inför valet i november, kan hans nya inställning öka trycket på honom att gå från ord till handling efter valet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela