Alex Bengtsson: Var är "landsbygdspartierna" när yrkesfisket är hotat?

Alex Bengtsson om politikerna som struntar i landsbygden, samtidigt som fiskeindustrin dör.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Det här är Alex Bengtsson
Alexander "Alex" Bengtsson föddes 1984 i Åsa i Hallands län. Har sedan 2002 arbetat på tidningen Expo och är numera även utbildningschef. Han kan även titulera sig som författare och har skrivit boken Sverigedemokraterna har fel som gavs ut av Expo år 2008. Förutom Expo har han bland annat skrivit för Hallands Posten, Röd Press och Tidningen Broderskap. 
Bengtsson utsågs till Årets folkbildare 2011 av Studieförbundet Vuxenskolan. Alex Bengtsson är krönikör och bloggare på Nyheter24. Du kan läsa hans blogg här .

Hemma i mitt kära Halland riskerar nu nära 300 personer sina arbeten. Anledningen är ett urbota dumt förslag från Hav och vattenmyndigheten som innebär ett fiskestopp av havskräfta i södra Kattegatt. Från Hallands Väderö i söder till Galtabäck i norr vill myndigheten stoppa fisket av den kräfta som så många äter vid just den här tidpunkten på året. 

Om förslaget skulle gå igenom skulle konsekvensen bli att ett tjugotal båtar skulle få lägga till vid kaj för gott. Lägg där till att det inom industrin på land skulle innebära stora nedskärningar. Den halländska fiskenäringen kan med andra ord i sådana fall kasta in handduken för en lång tid framöver. 

Hav och vattenmyndigheten menar att fiskestoppet är nödvändigt för att rädda torskens lekområde i Kattegatt. Problemet är bara att de redskap som används för att fiska havskräfta är så kallade selektiva redskap som gör att torsken som simmar in i trålen slinker ur den innan trålen tas upp på båtarna. Det är dessutom så att torsken leker i Kattegatt tre månader om året och det är månader då kräftfisket är ytterst begränsat i södra Kattegatt. 

Det går givetvis att spekulera i varför Hav och vattenmyndigheten kommer med ett sådant här idiotiskt förslag som sätter en hel branschs öde på spel. Det svenska yrkesfisket har sedan länge varit en tacksam näring att slå på för krafter som genom alarmism vill vinna röster i storstäderna där väljarna inte drabbas av politikens den förda fiskeripolitikens konsekvenser. Skriker man tillräckligt högt kan man till och med ta sig in i Europaparlamentet. 

Hav och vattenmyndigheten är förvisso inga politiker men de är likt förbaskat knappast konsekventa i sitt försvar av det aktuella lekområdet för torsken. 

Hav och vattenmyndigheten har nämligen godkänt att både Falkenbergs och Halmstads kommun ska få dumpa mudder i det berörda området. Något som knappast skulle gynna den stackars torsken. 

Nu har vissa politiker i regionen vaknat till liv och ställer sig på yrkesfiskarnas sida. Men från Centerpartiet som i urminnes tider varit partiet som tagit strid för landsbygden är det med få lokala undantag tyst som runt Stureplan under Tennisveckan i Båstad. Och från Vänsterpartiet vars partiledare Jonas Sjöstedt i sitt första Almedalstal deklarerade att man nu minsann var Sveriges landsbygdsparti är det lika knäpptyst. 

Man kan fråga sig om det sistnämnda partiets utspel endast gällde elallergikernas liv och leverne i Västerbottens inland. Och om det förstnämnda har fullt upp med sina festande generaldirektörer.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

"Bilist och två cyklister i kollision.", skriver polisen på sin hemsida.

Förtroendet för regeringen ökar

Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

1 timme sedan
Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

1 timme sedan
Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

1 timme sedan
Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.