Alex Bengtsson: Var är "landsbygdspartierna" när yrkesfisket är hotat?

Alex Bengtsson om politikerna som struntar i landsbygden, samtidigt som fiskeindustrin dör.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Det här är Alex Bengtsson
Alexander "Alex" Bengtsson föddes 1984 i Åsa i Hallands län. Har sedan 2002 arbetat på tidningen Expo och är numera även utbildningschef. Han kan även titulera sig som författare och har skrivit boken Sverigedemokraterna har fel som gavs ut av Expo år 2008. Förutom Expo har han bland annat skrivit för Hallands Posten, Röd Press och Tidningen Broderskap. 
Bengtsson utsågs till Årets folkbildare 2011 av Studieförbundet Vuxenskolan. Alex Bengtsson är krönikör och bloggare på Nyheter24. Du kan läsa hans blogg här .

Hemma i mitt kära Halland riskerar nu nära 300 personer sina arbeten. Anledningen är ett urbota dumt förslag från Hav och vattenmyndigheten som innebär ett fiskestopp av havskräfta i södra Kattegatt. Från Hallands Väderö i söder till Galtabäck i norr vill myndigheten stoppa fisket av den kräfta som så många äter vid just den här tidpunkten på året. 

Om förslaget skulle gå igenom skulle konsekvensen bli att ett tjugotal båtar skulle få lägga till vid kaj för gott. Lägg där till att det inom industrin på land skulle innebära stora nedskärningar. Den halländska fiskenäringen kan med andra ord i sådana fall kasta in handduken för en lång tid framöver. 

Hav och vattenmyndigheten menar att fiskestoppet är nödvändigt för att rädda torskens lekområde i Kattegatt. Problemet är bara att de redskap som används för att fiska havskräfta är så kallade selektiva redskap som gör att torsken som simmar in i trålen slinker ur den innan trålen tas upp på båtarna. Det är dessutom så att torsken leker i Kattegatt tre månader om året och det är månader då kräftfisket är ytterst begränsat i södra Kattegatt. 

Det går givetvis att spekulera i varför Hav och vattenmyndigheten kommer med ett sådant här idiotiskt förslag som sätter en hel branschs öde på spel. Det svenska yrkesfisket har sedan länge varit en tacksam näring att slå på för krafter som genom alarmism vill vinna röster i storstäderna där väljarna inte drabbas av politikens den förda fiskeripolitikens konsekvenser. Skriker man tillräckligt högt kan man till och med ta sig in i Europaparlamentet. 

Hav och vattenmyndigheten är förvisso inga politiker men de är likt förbaskat knappast konsekventa i sitt försvar av det aktuella lekområdet för torsken. 

Hav och vattenmyndigheten har nämligen godkänt att både Falkenbergs och Halmstads kommun ska få dumpa mudder i det berörda området. Något som knappast skulle gynna den stackars torsken. 

Nu har vissa politiker i regionen vaknat till liv och ställer sig på yrkesfiskarnas sida. Men från Centerpartiet som i urminnes tider varit partiet som tagit strid för landsbygden är det med få lokala undantag tyst som runt Stureplan under Tennisveckan i Båstad. Och från Vänsterpartiet vars partiledare Jonas Sjöstedt i sitt första Almedalstal deklarerade att man nu minsann var Sveriges landsbygdsparti är det lika knäpptyst. 

Man kan fråga sig om det sistnämnda partiets utspel endast gällde elallergikernas liv och leverne i Västerbottens inland. Och om det förstnämnda har fullt upp med sina festande generaldirektörer.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Klimatförändring bakom extrem värmebölja i Mali

Barn som ber föräldrar swisha får sällan nej

Nästan vart tredje barn mellan 8 och 18 år ber regelbundet sina föräldrar om pengar via Swish – och 70 procent av dem får nästan alltid sin vilja igenom, visar en ny undersökning. Man gör nog både sig själv och sitt barn en björntjänst om man swishar lite till höger och vänster, säger Ica-bankens vardagsekonom Magnus Hjelmér.

Här är namnen att ha koll på i Trumprättegången

Den är historisk i flera avseenden. För första gången pågår en brottmålsrättegång mot en före detta president i USA. I centrum för processen mot Donald Trump står utbetalningar till bland annat en porrskådespelare, för att få henne att hålla tyst om känslig information. Trump nekar till samtliga 34 åtalspunkter. Här är personerna att ha koll på.

Gruvbolag får leta mineral på samebys område

Ett gruvbolag får rätt att leta mineraler i ett område väster om Kiruna trots motstånd från Gabna sameby, rapporterar SVT Sápmi.

Per Anger-priset till kambodjansk fackledare

Den kambodjanska människorättsförsvararen Sithar Chhim tilldelas årets Per Anger-pris för sin kamp för bättre villkor för landets arbetare.

Kriminella använder Foodoras kläder vid brott

Matleverantören Foodoras kläder och väskor utnyttjas gång på gång av kriminella som förklädnad när de begår brott, visar P4 Göteborgs granskning.