Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Därför är hatsajterna rasistiska"

- 16/07/2014, 10:35 -
Nyheter24:s Viktor Adolfsson.

Nyheter24:s Viktor Adolfsson.

Vad är det som gör en "nyhetssajt" rasistisk? Det är dags att titta närmare på ordval, urval – och anhängarna.

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

"Vadå hatsajt?? Vad är rasistiskt?!"

Nu står vi där igen. Först var det en förtroendevald moderat, sen var det den (tidigare?) folkkära artisten Kikki Danielsson. De spred i olika utsträckning texter från sajter som försöker ge sken av att vara "alternativa medier", som Exponerat, Fria Tider och betydligt mer välkända Avpixlat.

Men de är rasistiska. Här är varför.

"Faktan". För relevansens skull kan vi ta "artikeln" Danielsson länkade till som exempel. I den har en intervju från norska P4 paketerats om för att passa Fria Tiders läsarkrets. I en faktaruta bredvid texten har siffror och annat plockats in för att bland annat hävda att somalier har lägre IQ (baserat på siffror från en hårt kritiserad bok från 2002 som hävdar att olika länders ekonomiska skillnader beror på skillnader i intelligens). Flera andra av punkterna är siffror hämtade från enstaka nyhetsartiklar från andra nordiska länder.

Ordvalen. Framför allt är det redan i rubriken som vi kan se skillnaden mellan en rasistisk sajt och ett vanligt medium. Om det är våldtäkterna som är problemet (vilket bland andra Kikki Danielsson skrev på tisdagen) – varför är det då viktigt att skriva killens nationalitet? Jo, det är bara viktigt om man faktiskt tror att en människas ursprung har något att göra med om den våldtar eller ej. Som att det vore en del av en viss kultur. En åsikt som klassas som hets mot folkgrupp.

På Exponerat är situationen än värre. Bara genom att surfa in där en vanlig onsdagsmorgon ser man att det tydligen är väldigt viktigt för sajtens upphovsmän att påpeka att gärningsmän vid en misshandel var muslimer. Och förlåt för att jag citerar, men så här skriver de om en grupp småkillar (8-12 år) som misstänks för sexuella trakasserier.

"Etniciteten döljs som vanligt av PK-pressen, vilket är ett säkert tecken på att det handlar om mångkultur, precis som det flockbeteende som kännetecknar en viss folkgrupp med sexuella böjelser för småflickor".

"Artikeln" illustreras av en photoshoppad bild på Gudrun Schyman i slöja.

Urvalet. Tro inte att de här sajterna skriver om alla brottsfall. Om det finns något som tyder på att någon av de misstänkta gärningsmännen är invandrare, troende muslim eller tillhör någon annan grupp som sajtens upphovsmän hatar finns det genast ett större "nyhetsvärde". 

Ett av de tydligaste exemplen är fallet Peter Mangs, den vita rasisten som dömdes för två mord och fyra mordförsök på invandrare. Då finns det inte mycket info att hämta. För Exponerat spelade det ingen roll vilka Mangs mördat, hur eller varför. När han dömdes handlade hela deras så kallade artikel om att han någon gång under 2000-talet varit medlem i Vänsterpartiet (Mangs förklarar i förhör att det var för att få "kontrasterande information"). Den övriga "rapporteringen" om Mangs är två helt obegripliga "krönikor" från ett välkänt nättroll.

Fansen. När man som jag nu gör påtalar de här sajternas rasism och hat gör man det sällan helt ostraffat. Ni kommer se kommentarsfältet nedan fyllas av mer eller mindre anonyma människor som kallar mig för "vänsterextremist", "hjärntvättad" och "efterbliven". Några kommer ringa och skrika på mig och mina kollegor på redaktionen. Andra kommer att skicka mejl direkt till mig om att jag borde få sparken eller att det vore kul om jag misshandlades på gatan. Hade jag varit kvinna hade hoten handlat om att jag skulle bli gruppvåldtagen.

Det hade knappast hänt om jag skrivit den här texten om Aftonbladet, DN eller SVT.

----

LÄS MER: Kikki Danielsson kritiseras – länkade till rasistisk sajt

LÄS MER: M-politiker länkar till grovt rasistiska sajter