Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Män, ta ert ansvar – vi behöver inte fler sätt att skydda kvinnor"

- 29/08/2014, 18:12
Nyheter24:s Magda Omerspahic.

Nyheter24:s Magda Omerspahic.

Irena Pozar

om hur vi hela tiden hittar nya sätt att skydda kvinnorna från våldtäkt när det egentliga problemet ligger hos männen.

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Vi konstruerar appar till mobilen som med ett klick ska larma våra kompisar om att vi befinner oss i fara. Vi designar trosor som ska vara extra svåra att ta av vid ett överfall. Vi laborerar fram nagellack som ska visa på att vi har blivit drogade på nattklubben.

Förutom det så går vi fortfarande med nyckelknippan i handen utifall någon skulle gå på oss när vi är oförberedda – eller vadå oförberedda? Jag känner inte en enda tjej som är oförberedd eller "oförsiktig" när hon går ensam. Alla är på sin vakt.

Går vi hem efter gymmet en sen kväll låtsas vi snacka i mobil och uppger att: "Ja, precis, jag är på centralen nu" till den stumma mobilen. Dessutom tänker vi att vi är avslöjade ifall vi på riktigt skulle få ett inkommande samtal blinkande på skärmen.

Går vi ut på klubben och blir påraggade eller tafsade på ljuger vi ihop om att vi är i en relation för att bli kvitt mannen i fråga. Det "respekteras" konstigt nog mer – för det duger inte att en kvinna som är singel inte är intresserad av en man.

Med oss har vi ett par platta skor som vi hänger in i garderoben men byter om till när vi ska hem eftersom det är "lättare att springa ifrån en man i ballerinor än i högklackat".

Går vi på en någorlunda öde gata och ser två män framför oss så byter vi sida av vägen. Och har vi inte möjlighet till det så intalar vi oss att "om jag ser bestämd ut så kommer de inte göra något".

Vi undviker naturligtvis ögonkontakt så att de inte ska tro att man för en millisekund är intresserad. Vi vågar inte höja volymen i lurarna för högt medan vi går för att inte missa något misstänksamt som kan "lura" bakom oss.

Alla dessa ovannämnda exempel är inget annat än vardag för alla kvinnor.

Alla män är inte våldtäktsmän – det har vi redan konstaterat. Ingen bär ett enskilt ansvar för vad en annan individ gör men män bär ett kollektivt ansvar för hur de behandlar kvinnor. 

Många talar om att de respekterar kvinnan men drar sig inte för att kalla en annan kvinna för "äckliga hora". De hatar våldtäktsmän men kör själva med tjatsex och passar på att tafsa lite på jobbfesten. De blir skitförbannade om någon uttalar sig negativt om deras flickvän men har inget emot att tillsammans med sina killkompisar slänga ur sig sexistiska grejer inför andra tjejer.

Det sista vi behöver är ytterligare ett sätt att skydda halva vår befolkning på. Vi behöver inga nagellack, larm, sprayer eller gå kurser i självförsvar. Det egentliga problemet är mäns attityd och syn på kvinnor.

Vi behöver enbart lägga resurser på att få män att gå emot machokulturen, våga kritisera andra män för deras beteende samt sluta trakassera, misshandla och våldta kvinnor.

Män, ta ert ansvar – hur många fler kvällar ska vi behöva gå med nyckelknippan i handen?

---

LÄS MER AV MAGDA:

"I den här humanitära Balkan-katastrofen är vi bara en sak – enade"

"Det börjar bli dags att sluta uppmuntra tjejer till att käka p-piller"

"Ni 'sköna' vita killar avgör inte vad som är rasistiskt eller ej"

"Vi borde också införa böter på tåg om man missköter sig"

"11 juli, 1995, Srebrenica – när muslimhatet fick ett ansikte"

"Mamma, tack för att du räddade livet på mig"