Måndag 29 Nov
Stockholm

"KDU – låt mig få leva kvar i mångfalden!"

Nyheter24:s Karl-Anders Lindahl skriver om Sara Skyttedals senaste utspel om krav på medborgarskapstest, och kommer fram till att det är dags att packa väskorna.

Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela
Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Hej Sara Skyttedal, jag hörde att du ville införa medborgarskapstest! Kul! Äntligen blir det ordning och reda på torpet!

Lite synd bara att du i din debattartikel inte alls går in närmare på vad det skulle innebära, men jag antar att du har väldigt konkreta idéer, med tanke på att du sitter på en maktposition i ett svenskt riksdagsparti. 

Jag blev kanske inte förvånad, det är ju inte första gången liknande frågor lyfts i svensk politik. Folkpartiets gamla förslag om språktest är en klassiker, och senast i vintras lyfte SD ett förslag om att höja kraven för medborgarskap. 

Så här skriver du i din debattartikel

"Värderingar spelar roll och det är genom dessa som sammanhållning skapas". 

Värderingar spelar roll? Wow!

Jag har en förhoppning om att det ska vara typiskt svensk att inte koka ihop populistiskt trams för att vinna billiga poänger. Kalla mig drömmare, men sådan är jag. 

Hur ska man vara för att passa in om Sara Skyttedal blir värderingspolis?

Svt:s valkompass har du svarat att kristna värden bör få större inflytande över politiken, att vi ska ha ordningsbetyg i skolan, man ska var motståndare till mångkultur och helst inte ha någon jämställdhetspolitk. Fräscht. 

Låt oss för äventyrs skull anta att jag inte inte delar de värderingar som du anser skapar en härlig svensk sammanhållning? Vad händer med mig då? Ska jag spärras in? Kanske flytta utomlands? 

Kan vi inte återinföra husförhör, morgonbön och stupstock när vi ändå är igång? Kungalängden sitter inte som ett rinnande vatten hos mig, men jag ska försöka bättra mig!

Eller det är väl lika bra att jag börjar packa väskorna? Men låt mig först påminna dig och KDU om vad som krävs för att bli svensk medborgare i dag. Som du redan vet är det busenkelt.

Till och börja med krävs ett permanent uppehållstillstånd. Sen måste man kunna styrka sin identitet och bevisa att man bott i Sverige i fem år (FEM ÅR!) och kunna bevisa att man under dessa fem år skött sina skatteinbetalningar, inte fått någon prick hos fogden, och självklart ska man inte heller ha brutit mot lagen. Du hör ju, för lätt.

Okej, nu har jag lugnat ner mig och tänkt efter lite. 

Du och jag tycker olika Sara, och det kan jag tycka är fint. Vi lever i en demokrati där tanken är att man ska få vara den man är. 

Jag vet att du inte gillar mångfald, och det får stå för dig. Men jag vill inte sortera människor på det sättet du föreslår. 

Jag vill inte packa mina väskor. Jag vill inte att någon annan ska göra det heller. Speciellt inte på grund av att en politiker anser att någon tycker fel eller har fel värderingar. Jag vill inte leva i ett land där alla kan kungalängden, där alla låtsas gilla kalvsylta och där du blir utkommenderad på svenska flaggans dag. Låt mig få fortsätta ha den fantastiska känslan av att människorna omkring är olika varandra, att alla är annorlunda.

Men snälla Sara Skyttedal, låt mig få leva kvar i mångfalden. 

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela