Nyheter24:s Karl-Anders Lindahl
Nyheter24:s Karl-Anders Lindahl - Foto: Letti Freivalds

Hur länge luktar kudden Reinfeldt?

Kommer Reinfeldt bli "the one that got away"?


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Karl-Anders Lindahl

Reporter på Nyheter24. Följ honom på Twitter: @KarlandersL

Han ville vara kvar, ville försöka få det att funka. Men vi orkade inte mer, och till slut hände det. På valnatten dumpade vi Fredrik. Packa dina saker, ut! 

Men Fredrik Reinfeldt stannade inte kvar i hallen i en kvart och låtsades ta på sig skorna. Han gick direkt ut i trapphuset och åkte hem. Han var inte längre statsminister.

Häromdagen utannonserade Moderaterna att den nya partiledaren väljs i mars, och i tisdags såg vi Fredrik skymta förbi i New York. Han verkar ha gått vidare. Han såg ut att må bra.

Fredriks lukt från lakanen är knappt borta när vår nya flamma Stefan börjar bilda regering. Det är på riktigt nu. 

Stefan kommer att vara bättre för oss. Han har kanske inte samma pondus eller kvickhet, men han är fin på andra sätt. Visst, han kommer få det svårt att tillfredsställa oss parlamentariskt och efter åtta år med Fredrik är vi kanske för mycket kvar i gamla mönster. Men vi kommer att stå där när Stefan kommer hem på kvällen, värma på maten och säga att han är jätteduktig. Eller?

Kanske sitter vi där sen på kvällen, när Stefan gått och lagt sig, och bläddrar igenom gamla bilder på Fredrik och tänker "så dåligt hade vi det väl inte?" Kommer vi glömma bort de växande klyftorna, utförsäkringarna, Nuon-affären och Pisa-resultaten? Han kanske har bättrat sig? Och vad hände med allt det där fina Stefan lovade? Var inte tanken att vi skulle vara vänster tillsammans? Varför luktar han alltid folkpartist när han kommer hem?

Kommer vi sucka, fingra på mobilen och bita oss i näven för att inte frestas att skicka ett "hej hur mår du"-sms?

Flera av våra kompisar har börjat dejta sina ex. Vissa i smyg, som i Storbritannien där Gordon Brown återigen blivit en storspelare i och med Skottlands folkomröstning. I Frankrike flirtar Nicolas Sarkozy med väljarna inför presidentvalet, och Italien har gång på gång tagit tillbaka Silvio Berlusconi trots att de innerst inne alltid vetat att han är ett kräk. 

Vad kommer hända när Fredrik Reinfeldt står där om några år, fortfarande i sina bästa år, med en tung FN-karriär i ryggen och tittar på oss med sina stora vackra ögon till tonerna av Dolly Partons "Here you come again"?

Kommer vi vilja säga att allt är förlåtet? Att vi kanske vill försöka igen? Kanske.

Vad kommer Fredrik svara? Och vad kommer det säga om vår samtid?

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kommer du sakna Fredrik Reinfeldt?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Polisen i Växjö rapporterar om trafikolycka

Expert: Ålderskrav stoppar inte riskfylld hudvård

Efter en uppmärksammad debatt om ökad användning av avancerad hudvård bland barn har flera företag infört åldersgränser. Det kan sända en viktig signal – men är inte hela lösningen, säger Elmira Tavoosi på Läkemedelsverket.

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

Rekordstora summor i årets skatteåterbäring leder till att många deklarerar snabbare än normalt. Och nu börjar det bli hög tid att godkänna deklarationen för den som vill ha sina pengar snabbt – då är sista dagen nämligen 3 april.

Höganäs: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En personbil kör in i mitträcket på Christinelundsvägen i höjd med Domsten.", skriver polisen på sin hemsida.

Två gripna för mordförsök i Bredäng

1 timme sedan
En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

1 timme sedan
Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.