Fredag 7 Maj
Stockholm

"Självklart att ta bort rasismen ur Pippi"

Nyheter24:s Irena Pozar.
Nyheter24:s Irena Pozar. Foto: Magda Omerspahic

"När vi får chansen att skriva om historien måste vi ta den".

Kommentera (143)
Kopiera länk
Dela
Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Mer om Irena

Irena Pozar är nyhetsreporter på Nyheter24.

Följ henne på Twitter: @irena_pozar  

Under måndagen stod det klart att SVT planerar att ta bort och ändra lite i tv-serien "Här kommer Pippi Långstrump" för att få bort rasistiska inslag. Precis som väntat vaknade traditionskramarna till liv och skrek i kommentarsfälten ut sin ilska, precis som i debatten kring Tintin-böckernaKalle Ankas julafton och rasistiskt godis

Min reaktion är precis tvärtom. Jag blir överlycklig när sådana här beslut tas. 

Att sluta reproducera rasistiska stereotyper, nidbilder och ord är ett avgörande steg för antirasismen. 

I de nämnda fallen spelar det absolut ingen roll för storyn att man tar bort ord som "n*g*r" och inte leker kines genom att dra ut sina ögon. Jag ser det bara som att man gjort en analys och tagit ansvar för kommande generationers barn och de som tar personlig skada av de rasistiska inslagen.

Visst är det viktigt att inte glömma bort historien, att diskutera rasismen som varit och att lära barn varför det är fel. Något som inte görs i de ovan nämnda berättelserna. Där problematiserar man inte de rasistiska inslagen och begreppen, man låter de gå obemärkta förbi vilket gör att normaliseringen fortgår. 

Det är också viktigt att komma ihåg att olika familjer har också olika förutsättningar att kunna diskutera sådana här frågor. Alla har inte möjlighet att sitta med sina barn kring köksbordet och prata om varför det är fel att Pippi säger n*g*r – därför borde barn inte utsättas för sådana ord över huvud taget. 

Vita vuxnas rätt till Pippi som Pippi alltid har varit står inte över utsatta barns rätt att skyddas från rasism. 

Många gånger har det uttryckts en önskan om att kunna gå tillbaka i historien och göra om och göra rätt. I det här fallet kan vi det, så varför tveka? 

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (143)
Kopiera länk
Dela