Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Tack julkalendern – ni har förstört julen för alla Sveriges barn

- 04/12/2014, 18:08 -
1 av 4

Totte Löfström/TT

2 av 4

Faksimil

3 av 4

COPYRIGHT TT NYHETSBYRÅN / HENRIK MONTGOMERY / TT

Henrik Sköld
4 av 4

Henrik Sköld

Totte Löfström

Tack julkalendern, säger alla barn. Utanför dörren möts vi av betongtjocka regnmoln, och på TV hånas vi med en massa sol och bad. När vi behöver snö och julmys som mest.

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Julen 2013 kom och gick, utan en enda snöflinga söder omJukkasjärvi. En massa månader har sedan varmt susat förbi, och återigen finnervi oss i början av december.

Frågan på alla barns läppar är då samma som varje år: Kommerdet bli en vit jul? Kommer vi kunna bygga snögubbar och ha snöbollskrig? Kommer vi kunna åka pulka? Kommer vi kunna mula lillasyster med enrejäl näve snö? Svaret på den frågan är ett brutalt NEJ, i alla fall om SVT fårbestämma.

Varje december, vare sig snön visar sig eller inte, så kan Sveriges barn räkna med en sak. Julkalendern – vår allra juligaste jultradition. Men inte detta år. SVT har nämligen beslutat att årets julkalender, "Piratskattens Hemlighet", ska utspela sig på en solig ö i medelhavet. Det är inte vad jag kallar julkalender.


Screenshot ur årets julkalender

En julkalender ska vara snö, den ska vara käcka barn somlöser mysterier i Gamla stan, den ska osa saffran. Man ska bli knäck- och kola-smetig runt munnen bara av att titta på den. Den ska vara jul.Stränder, solstolar och piña coladas är strängt förbjudna.

Tack SVT, säger alla barn. Tack SVT, säger alla vuxna medbarnasinnet i behåll. Utanför dörren möts vi av betongtjocka regnmoln, och påTV hånas vi med en massa sol och bad. När vi behöver snö och julmys som mest.

”Det känns kul va, fira jul i solen?”, är den förstarepliken i julkalenderns första avsnitt. Redan här sätts nivån. Det räcker intemed att miljön har sabbats så pass att snö inte längre faller här uppe inorden. Även på TV undanhålls vi vår vackra snö. Även på TV blir vi bestulna påvår julstämning.

När alla barn springer ut på julaftons morgon och barahittar en liten halvsmält nedkissad snöhög som hela kvarteret ska dela på, dåvet vi att SVT varit framme. Det är de som kissat på vår jul, med sin sol-gula ”jul”-kalender.Tack, men nej tack, säger vi. Ge oss lite snö och julkänsla, i alla fall på TV.

Ska julkalendrar om sol och bad förbjudas helt?