Fredag 14 Maj
Stockholm

Skippa Kalle Anka i år – det är ändå bara skit

En julig Karl-Anders Lindahl
En julig Karl-Anders Lindahl. Foto: Letti Freivalds

undrar om vi verkligen inte har något bättre för oss på julafton än att titta på gamla dassiga tecknade filmer.

Kommentera (39)
Kopiera länk
Dela
Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

För oss allraflesta är julafton en av de få tider på året då hela familjensamlas. Vi umgås med släktingar, har det trevligt tillsammansoch äter god mat. I många familjer kan det ta flera månader eller kanske ett helt år innan det är dags igen. 

Att vi då ska läggaen hel timme av denna värdefulla dag med att titta på gamla dassigatecknade kortfilmer är ju fullständigt vansinne. Jag tänker så klart på "Kalle Anka och hans vänner önskar god jul" som i fjol sågs av ungefär tre miljoner svenskar som uppenbarligen inte har något vettigare för sig. Det är dags att skända traditionen!

Kalle Anka har blivit en stel relik från ett Sverige som inte längre finns. När ”Kalle Anka och hans vänner önskar god jul” började sändas mitt under det svartvita kalla kriget 1960 var det en helt sjuk händelse i Sverige. Tecknad film! Från Amerika!!?? På TV!?!! Det kunde inte bli större än så i ett land med bara en TV-kanal och där definitionen av "lyx" var en varmkorv i folkparken med extra ketchup. 

”Men tänk påbarnen då!!” Lugn, jag tänker på barnen. Barnen 2014 skiljer sig ganska mycket från barnen 1960. Många kids i dag har tillgång till tre-fyra TV-kanaler som visar tecknat dygnet runt. Och annars så finns det miljoner timmar animerad film bara några klick bort på nätet, film som sett till kvalitet spöar skiten ur Kalle. 

Men Kalle Anka är inte bara omodernt och trist – det kostar också!

SVT har av förståeliga skäl flera gånger försökt ta bort programmet från tablån, men vansinniga folkstormar av hat, galenskap, rasism och allmänt jäkla bakåtsträveri från TV-tittarna har tvingat SVT att år efter år förhandla med Disney. Vad programmet kostar licensbetalarna varje år är hemligt, men det enda tänkbara är att det är brutalt jävla svindyrt, då Disney kan begära vilka summor som helst. Jag betalar hemskt gärna TV-licens, men då tycker jag också att pengarna ska läggas på rimliga saker.

Så gör det enda rätta i jul. Umgås med familjen och människor som du tycker om och älskar. Slösa inte bort en hel timme av denna fina dag med att kolla på gammalt skräp från en tid som flytt. 

God jul!

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (39)
Kopiera länk
Dela