Nyheter24:s Matilda Andersson.
Nyheter24:s Matilda Andersson. - Foto: Nyheter24

Nej, män kommer inte alltid att jobba "lite, lite hårdare" än kvinnor

om hur fel gubbtyckare i tv har.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Krönika

Matilda Andersson är nyhetschef på Nyheter24.

Följ henne på Twitter här: @matilda_and 

"Män kommer alltid jobba lite, lite hårdare och ta lite större risker i sina karriärer och strunta i sina barn lite, lite mer" – där har vi förklaringen till varför Sverige aldrig kommer att få jämställda ledningsgrupper.

I alla fall om vi ska tro journalisten och tyckaren Erik Hörstadius som uttryckte exakt den meningen i fredagens Nyhetsmorgon. Det var nämligen Hörstadius reaktion på AllBrightrapporten 2015 som visar att vi inte kommer att få jämställda ledningsgrupper i börsbolag förrän år 2063. 

Det tror inte Hörstadius på. För han tror aldrig att vi kommer bli jämställda. Och hjälp – skulle fler vara som honom så skulle det tyvärr inte bli så heller.

Tack gode för att så inte är fallet.

Hörstadius har fler förklaringar till varför vi aldrig kommer se jämställda styrelser: det beror nämligen även på att det "manliga grundpsyket är något annorlunda än det kvinnliga grundpsyket".

Vet du vad Hörstadius (nu vänder jag mig direkt till dig) – du har fel. Du är 50 år så det kan ha att göra med att du inte riktigt har koll på vad som händer i den yngre generationen.

Om det är orsaken så ska jag förklara några saker för dig.

1. Samhället ser inte ut på samma sätt i dag som när du var i 20-någonting-åldern. 

2. Du har fel BÅDE när det gäller män och kvinnor. 

3. Kvinnor har aldrig jobbat så hårt och varit så självsäkra som nu.

4. Män struntar inte längre i sina barn.

Har du besökt en förskola i dag? Du kommer bli förvånad. Vid lämning, hämtning, föräldrafika – det är massor av pappor! Och vet du – pappor vill faktiskt vara föräldralediga. De vill ta ansvar – och det ökar bara. Så nej, män kommer inte alltid att strunta mer i sina barn. Jag vet inte om du har barn, men om det är så blir jag på riktigt orolig: Vad är det för bild att förmedla? Att ens pappa alltid kommer bry sig mindre än mamma? 

Och angående din grej om att kvinnor inte kan göra lika mycket karriär för att de jobbar mer oavlönat: Vet du vad jämställdhet är? Det är att vi delar – på allt. Både karriär och hem och vips vad händer då? Jo, kvinnor gör karriär och pappor börjar bry sig ännu mer om sina barn.

Det handlar liksom inte om att alla ska eftersträva en gammaldags mansrelaterad karriärsnorm – det handlar om att vi tar det bästa från rådande- och dåtida könsnormer och delar lika på två.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Turkisk uppmaning om enighet efter Hamasmöte

1 timme sedan

Kriminalvårdare döms för våld mot intern

1 timme sedan
En kriminalvårdare på Skänningeanstalten döms av Linköpings tingsrätt för att ha misshandlat en intern.

Sex häktade efter rekordstort knarkbeslag

1 timme sedan
Sex personer har begärts häktade för synnerligen grovt narkotikabrott. De greps i samband med en stor polisinsats i Nynäshamn söder om Stockholm på torsdagen.

Tusentals drabbade av strömavbrott

1 timme sedan
Ett strömavbrott har under lördagen drabbat Eons kunder i Upplands Väsby kommun norr om Stockholm. Som mest berördes drygt 12 000 av Eons kunder.

Jasmin lever som hemmafru: "Råd att leva på en inkomst"

1 timme sedan
Kan man leva som hemmafru och ändå ha en trygg privatekonomi? Nyheter24 har pratat med Jasmin som lever som hemmafru, och hållbarhetsekonomen Madelén Falkenhäll, för att svara på det.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Helsingborg

2 timmar sedan
"Singelolycka på Sofiebergsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.