Sverigedemokraterna presenterade en rad förslag som rör barn på SD:s dag under Almedalsveckan.
1 av 5
Sverigedemokraterna presenterade en rad förslag som rör barn på SD:s dag under Almedalsveckan. - Foto: BERTIL ERICSON / TT
Carina Herrstedt, Jimmie Åkesson och Stefan Jakobsson.
2 av 5
Carina Herrstedt, Jimmie Åkesson och Stefan Jakobsson. - Foto: Henrik Montgomery/ TT
Statsminister Stefan Löfven talade i Almedalen under måndagkvällen.
3 av 5
Statsminister Stefan Löfven talade i Almedalen under måndagkvällen. - Foto: tt bild
Ebba Busch Thor vill se tillfälliga uppehållstillstånd.
4 av 5
Ebba Busch Thor vill se tillfälliga uppehållstillstånd. - Foto: tt bild
Annie Lööf vill att fler länder ska göra mer.
5 av 5
Annie Lööf vill att fler länder ska göra mer. - Foto: Henrik Montgomery/ TT

Alla partier pratar om invandring – utom SD

Sverigedemokraterna talar tyst om hjärtefrågan.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Det är Almedalens fjärde dag och Sverigedemokraterna står i centrum. Det är deras veckodag och på partiets överfulla presskonferens fokuserar de på vad sverigedemokraterna själva kallar "En barnslig politik".

Mer fokus på frågor som rör barn ska bredda politiken – och bredda målgruppen. De här förslagen ska attraherar kvinnor, hos vilka partiet är svaga. Därför tar partiet tillvara på medieuppmärksamheten och berättar att det bland annat vill se fler barnmorskor och en slopad karensdag för förskolepersonal. Partiet är också emot en delad föräldraförsäkring och menar att det har en politik för barn "från magen till skolåldern."

Ingen försöker ens dölja att de nya förslagen är strategiska för att locka väljare som inte sett SD som ett alternativ tidigare.

På presskonferensen deltog partiledare Jimmie Åkesson, Carina Herrstedt ordförande för SD-kvinnor och Stefan Jakobsson skolpolitiske talesperson. Ingen av dem så mycket som yppade ett ord om det som förknippas starkast med partiet: Invandring.


Bildkälla: TT

Sverigevänner hävdar gärna att ingen pratar om invandringen och just nu gäller det för SD. Att Åkesson inte tog upp det betyder inte att ämnet har sopats under mattan i Visby. Hittills har Centerpartiets Annie Lööf, statsministerns Stefan Löfven och Kristdemokraternas Ebba Busch Thor talat och alla hade något att säga i SD:s kärnfråga.

Annie Lööf pratade om öppenhet mot omvärlden, Stefan Löfven om att kommunerna måste dela på ansvaret och Ebba Busch Thor om att införa tillfälliga uppehållstillstånd. Åkesson däremot svarar på frågor om flyktingar först när han blir tillfrågad i intervjuer.

Asylrätten, flyktingströmmar och integration är ord som alla har nämnts under Almedalsveckan men de har inte kommit ur munnen på någon Sverigedemokrat. Det är de andra partierna som ägnar tid åt den fråga, som av allt att döma gjort SD till Sveriges tredje största parti. Åkesson hinner istället bredda sitt parti.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Behöver politikerna prata mer om invandring?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Populära korvfabriken slår igen – alla anställda sparkas

Biden blockerar oljeprojekt i delar av Alaska

USA:s regering och president Joe Biden blockerar nya olje- och gasprojekt i delar av vildmarken i delstaten Alaska i USA. Det handlar om ett 5,2 miljoner hektar stort område som får ett federalt skydd som ska värna livsmiljön för isbjörnar och andra arktiska arter, meddelades under fredagen.

Han bor mitt i USA:s gränskris

1 timme sedan
Invandringen är en av årets viktigaste valfrågor i USA. Ranchägaren Jim Chilton i Arizona har migrationen och de mexikanska kartellerna runt knuten. Jag vill inte att någon ska dö på min mark, säger han till TT.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Katrineholm

1 timme sedan
"Person påkörd av bil", skriver polisen på sin hemsida.

Techjätten vill inte släppa nya AI-tekniken fri

1 timme sedan
Microsoft har skapat ett nytt AI-verktyg. Men techjätten vill inte släppa verktyget fritt för alla.

Två gripna på Arlanda med kontanter och klockor

1 timme sedan
Två män i 20- respektive 30-årsåldern har under lördagsförmiddagen gripits på Arlanda misstänkta för grovt penningtvättsbrott.