Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Polisen måste öppna för anmälningar av näthat online

Caroline Hotti

Krönika. Totte Löfström | 14/08/2015 12:15

För att kunna bekämpa hot, kränkningar och ofredande på Internet, måste vi göra det enklare att polisanmäla den typen av brott.

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jag gjorde just en polisanmälan om olaga hot. Igen. Telefonsamtalet till 114 14 tog ungefär en kvart, och jag fick läsa upp det mail jag hade fått skickat till mig, för att den jag pratade med skulle kunna skriva ner det ordagrant.

I slutet av samtalet passade jag på att fråga om en sak jag har funderat på även tidigare: är det möjligt att göra den här typen av polisanmälningar på polisen.se? Svaret blev att det tyvärr inte är möjligt, men att brotten stöld och bedrägeri går att polisanmäla på det sättet.

Min fråga blir därför om det inte är dags att polisen tar steget in i 2000-talet och faktiskt öppnar upp för att polisanmäla näthat, hot och ofredande direkt på deras hemsida? Kanske kan de till och med möjliggöra att bifoga screenshots som bevismaterial, att bifoga länkar till Facebook- eller Twitterprofiler, eller annan relevant information.

Näthat – alltså ofredande, mobbning och hot på Internet – är förmodligen de några av de vanligaste brotten som begås i Sverige i dag, men bara ett fåtal av händelserna anmäls, och bara en bråkdel av de som anmäls leder till fällande domar. Detta trots att bevisningen ofta är fullt tillräcklig.

Vore det inte rimligt att göra det enklare för gemene svensk att faktiskt kunna polisanmäla brottet? Många är inte helt bekväma med att prata i telefon, och många känner sig obekväma med att prata med myndigheter.

Genom att göra det enklare att anmäla skulle vi kunna ta tag i det här problemet på allvar. För det är nämligen inte bara journalister och folk inom media som drabbas. Det är ett utbrett samhällsproblem som ansvariga myndigheter och politiker tycks ha gett upp om.

Det här riktar sig till er inom Polisen, politiken och rättssystemet: ingen människa ska behöva bli hotad, kränkt eller förnedrad. Lös det!