Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Hur kan demokratiministern inte ha Facebook?

- 02/09/2015, 14:31 -
Gustav Holmström

Gustav Holmström

Nyheter24

Nyheter24:s Gustav Holmström skriver om varför det är ett problem att Alice Bah Kuhnke håller sig borta från sociala medier.

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Ibland dyker det upp saker som finns under näsan men som man inte inser att man irriterar sig på förrän någon faktiskt uppmärksammar det. Något som skedde i helgen då Sveriges kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke medverkade i Kristoffer Triumfs podcast Värvet och berättade att hon i princip inte använder sig av sociala medier alls.

Hon har i och för sig ett tämligen flitigt använt, men rätt nystartat, konto på Instagram men saknas på både Twitter och Facebook. Något som hon förvisso inte är ensam om bland landets ministrar men det är ett större problem när kultur- och demokratiministern håller sig borta från viktiga forum för just kultur och, framförallt, demokrati.

Det går att köpa att hon skippar Twitter, det är trots allt mest en ankdamm, men att demokratiministern håller sig borta från Facebook är dåligt. Det är det dominerande sociala nätverket och 2014 var till exempel 95 procent av svenskarna mellan 16 och 25 aktiva där.

Men inte vår demokratiminister. I Värvet säger hon helt enkelt att hon "för några år sedan" var inne och tittade, hittade flera andra som uppgav sig vara hon och då lät sig nöjas. Det är en sjukt konstig inställning. Facebook är kultur. Facebook är, i alla fall när det används rätt, demokrati.

Man tycker ju verkligen att det borde vara något som intresserar kultur- och demokratiministern. Men så är det uppenbarligen inte.

Hon säger även, på frågan om varför hon inte twittrar, att hon ska "erövra ett socialt medie i taget".

Det är säkert bra – men det är alldeles för sent. Grejen med sociala medier är att det är ett pågående flöde. Varje dag missar Alice Bah Kuhnke möjligheter som en kultur- och demokratiminister verkligen borde vilja ta vara på. Det är en fascinerande tanke att en kulturminister inte varit inne på Facebook på "några år" och därmed inte vet hur ett vanligt Facebookflöde ser ut i dag.

Det betyder att hon inte vet hur debatten och samtalet ser ut – vilket är ett problem. Ett demokratiskt problem.

Hennes frånvaro begränsar hennes trovärdighet och hennes möjligheter. Så ta och erövra Facebook nu!